ChristenUnie


Joël Voordewind benut zomerreces voor werkbezoek Haïti

Joël Voordewind benut zomerreces voor werkbezoek Haïti

donderdag 08 juli 2010 16:32 "Tijdens het zomerreces zijn er geen Kamervergaderingen en die hoef ik dus ook niet voor te bereiden. Dat scheelt veel tijd," zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind in een interview op de website van de Tweede Kamer. In zijn reces is het tijd voor andere afspraken, lezen, een werkbezoek, schrijven aan zijn boek en vakantie.

"Eind augustus ga ik op eigen initiatief op werkbezoek naar Haïti. Om te kijken hoe het Nederlandse geld daar wordt besteed. Na de aardbeving van januari 2010 zamelde de SHO (Samenwerkende Hulporganisaties) EUR40 miljoen in. Hier deed voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders toen nog eens EUR40 miljoen bij. Tot op heden is er van dat geld EUR14 à EUR15 miljoen besteed. Ik ga in Haïti kijken waarom het proces zo traag verloopt."

Hulpverlener "In Haïti ga ik praten met partners van de SHO, maar ook met andere organisaties en instanties. Zoals de hulporganisatie `Woord en daad', mensen van de VN en regeringsvertegenwoordigers. Ik wil weten hoe het met de projecten gaat. Voordat ik Kamerlid werd, ben ik 7 jaar hulpverlener geweest. Ik heb (hulp)projecten opgezet en gecoördineerd. In 1991 ben ik in Irak geweest, ten tijde van de eerste Golfoorlog, en ook in Brazilië voor een project met straatkinderen."

"Ik ga regelmatig op eigen initiatief op werkbezoek. In oktober 2009 ben ik bijvoorbeeld in India geweest om het onderwerp kinderarbeid onder de loep te nemen. En afgelopen kerstreces heb ik een aidsproject in Tanzania bezocht. Het voordeel van een werkbezoek op eigen initiatief is dat je volledig je eigen agenda kunt bepalen. Daarnaast kun je ook naar minder veilige plekken gaan. Dat is misschien gevaarlijk, maar als voormalig hulpverlener weet ik dat op die plekken de nood vaak het hoogst is."

Wat ik verder in het zomerreces doe? Ik heb nog een grote stapel artikelen en boeken liggen die ik graag wil lezen. Verder bereid ik me voor op de fractiedagen. We gaan dan met de Kamerleden en het ondersteunend personeel een paar dagen op de hei zitten. Om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken op het komende jaar.

Christelijke politiek Naast al deze activiteiten werkt Joël Voordewind ook nog aan een boek over christelijke politiek. "Hierbij moet ik het hebben van de recessen. Dan kan ik een paar dagen `blokken' en doorwerken aan mijn boek. Ik ben nu bijna op de helft. Mijn doel is om het binnen een jaar af te hebben."

Vakantie Uiteindelijk blijft er ook nog tijd over voor vakantie. "Vakantie betekent tijd voor het gezin en vooral leuke dingen doen met de kinderen. We gaan een paar weken naar Italië. De werktelefoon gaat wel mee en staat op stand-by. De ontwikkelingen rondom de formatie moet ik in de gaten houden. Als er een regeringsverklaring komt, dan moeten we tussentijds terug naar Den Haag. Dus nu maar hopen dat ze er in lekker lang over doen, in ieder geval totdat ik terug ben van vakantie."