Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland voor internetvrijheid

Ministers naar Nederland voor internetvrijheid

Nieuwsbericht | 8 juli 2010

Ministers van Buitenlandse Zaken komen later dit jaar in Nederland bijeen om maatregelen vast te stellen voor de versterking van vrijheid van meningsuiting op internet. Dat is de uitkomst van een conferentie met ongeveer 75 vertegenwoordigers van regeringen, internationale organisaties, mensenrechtenorganisaties vandaag en grote bedrijven in Parijs.

De conferentie, die werd geopend door minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en zijn Franse ambtgenoot Kouchner, doet aanbevelingen voor mogelijke maatregelen om censuur op internet tegen te gaan.

"Maatregelen zijn nodig," aldus minister Verhagen. "Autoritaire regimes beperken de toegang tot internet, censureren de inhoud, en gebruiken het zelfs om burgers om hun mening te vervolgen. Maar vrijheid van meningsuiting geldt overal, dus ook op internet."

Er werd op de conferentie onder meer gesproken over manieren om censuur op internet te monitoren, mensenrechtenverdedigers die veel gebruik van internet maken, te ondersteunen, en over een gedragscode die de export van internetfilters door bedrijven beperkt.

In oktober komt een initiatiefgroep van circa 20 landen nogmaals in Parijs bijeen om de mogelijke maatregelen uit te werken, en de ministeriele conferentie voor te bereiden.