Woonbond


08-07-2010

Amsterdam kondigt bouwstop aan

De gemeente Amsterdam heeft een bouwstop aangekondigd, na nieuwe tegenvallers van enkele honderden miljoenen euros bij de grondopbrengsten. Alle bouwprojecten worden in principe stilgezet. Een project wordt alleen hervat als dit noodzakelijk is.

Dit heeft de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest de gemeenteraad van Amsterdam begin juli meegedeeld. Projecten die al zo ver zijn gevorderd dat projectontwikkelaars en aannemers claims zouden kunnen indienen, worden afgemaakt. Stoppen is dan duurder dan doorgaan volgens Van Poelgeest. Welke projecten worden geschrapt, weet de gemeente nog niet. Deze zomer zal een ambtelijke werkgroep alle projecten tegen het licht houden.

De bouwstop is nodig omdat door de kredietcrisis de Amsterdamse kantorenmarkt is ingestort. Daardoor vallen de verwachte grondopbrengsten voor de gemeente fors tegen. De opbrengsten zijn een belangrijke financieringsbron voor bouwprojecten. Om het financiële gat te dichten hoopt de gemeente op hogere bijdragen van woningcorporaties. Ook kunnen mogelijke erfpachtinkomsten naar voren worden gehaald en het aandeel sociale huurwoningen in de bouwproductie worden verminderd.