Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ondertekening documenten Aruba

Toespraak | 29-06-2010 | Aruba | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Goed om op Aruba te zijn.

Zowel voor Nederland als voor Aruba zijn goede en veilige verbindingen over zee en door de lucht van levensbelang. Ze zijn essentieel voor onze economie en voor onze bewegingsvrijheid.

Aan de kwaliteit van die verbindingen stellen we, als partners binnen het Koninkrijk, hoge eisen.

Dat betekent dat we de internationale regels zeer serieus nemen. Wie per vliegtuig of boot naar of vanuit Aruba of Nederland reist, moet er van uit kunnen gaan dat hij in goede handen is. Ook goederenvervoer moet aan alle internationale eisen voldoen. Betrouwbaarheid, veiligheid en kwaliteit staan hoog in ons vaandel.

Ik ben blij dat minister Oduber en ik vandaag nieuwe stappen hebben kunnen zetten om die betrouwbaarheid en kwaliteit ook in de toekomst te verzekeren.

Een toekomst met andere staatkundige verhoudingen, waarin we afscheid nemen van de Nederlandse Antillen en waarin we er binnen het Koninkrijk twee landen en drie bijzondere gemeenten bij krijgen.

Concreet hebben minister Oduber en ik de volgende afspraken bekrachtigd. Ten eerste stellen we een Maritiem Overleg Platform in, waarin ook de andere Caraïbische delen van het Koninkrijk en de Kustwacht (als adviseur) vertegenwoordigd zijn.

Integratie van luchtverkeersleidingen in één regio heeft de toekomst. Dat zien we ook in Europa, waar Nederland voortrekker is bij de ontwikkeling van één luchtruim met de buurlanden. Een dergelijke integratie kan ook hier grote voordelen opleveren.

Overigens blijft de soevereiniteit van Aruba en Curaçao in het eigen luchtruim gewoon bestaan.

Ik wil minister Oduber bedanken voor de vriendschap en voor de constructieve samenwerking die ik vandaag wederom heb ervaren. Samen werken we aan bereikbaarheid, veiligheid, efficiency en een schoon milieu. Te land, ter zee en in de lucht. Onze afspraken leveren daaraan een rechtstreekse bijdrage.

Dank u wel.