Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Opening vernieuwde neerslagradar op Sint Maarten

Toespraak | 02-07-2010 | Sint Maarten | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Iedere keer als het orkaanseizoen begint, houden de inwoners van dit deel van de wereld hun adem in. Ook de inwoners van Sint Maarten weten: als er een orkaan over dit eiland raast, dan richt deze altijd schade aan.

Vorig jaar beleefden we gelukkig een relatief rustig seizoen. Van de negen tropische stormen bereikten er drie de status van orkaan. Gelukkig bereikte geen van de hurricanes Sint Maarten. El Salvador werd wel zwaar getroffen door de storm Ida.

In 2008 ging het er veel ruiger aan toe. Van de zestien tropische stormen, groeiden er vijf uit tot een orkaan. Ik kan me voorstellen dat de orkaan Omar van dat jaar u nog helder voor ogen staat. Bomen raakten hier op Sint Maarten ontworteld, daken werden weggeblazen en wegen werden weggespoeld. Ik kan me voorstellen dat het een angstige ervaring is geweest.

Deze orkaan deed denken aan de orkaan George die in 1998 over het eiland raasde. Ook toen was er veel schade. Onder andere de orkaanradar die hier op deze plek stond ging helemaal kapot.

Ik ben blij dat we hier vandaag bij een nieuwe radar staan. Het is een radar die eerder gebruikt is, maar de techniek die erop zit is state of the art.

Dankzij deze radar levert MDNA&A straks weer levensreddende gegevens aan het Hurricane Centre in Florida. Met die informatie kan het centrum beter voorspellen hoe hevig een storm is. En hoe méér we weten, hoe beter we ons kunnen voorbereiden.

De MDNA&A is een gewaardeerde partner voor het Hurricane Centre. Maar u bent ook onmisbaar voor mijn ministerie. Meneer Martis, uw organisatie doet goed werk op de Nederlandse Antillen en Aruba. Na de transitie wordt het MDNA de meteorologische dienst van Curaçao.

Ook wordt u de meteorologische dienstverlener van de BES-eilanden. Ik ben erg blij dat MDNA&A hiertoe bereid is. Dit betekent dat uw dienst en mijn ministerie nauw met elkaar blijven optrekken. Afgelopen maandag heb ik samen met minister Illidge het begin van deze samenwerking gemarkeerd met de ondertekening van een protocol.

Vandaag zijn we bijeen om te vieren dat dit technische hoogstandje gereed is. Ik wil u daarmee van harte feliciteren. Laten we hopen dat het orkaanseizoen ook dit jaar meevalt. En zo niet, dan zal een tijdige waarschuwing veel ellende voorkomen.