Ministerie van Buitenlandse Zaken

onderzoek dood Congolese mensenrechtenverdediger overgedragen

Resultaten onderzoek dood Congolese mensenrechtenverdediger overgedragen

Nieuwsbericht | 8 juli 2010 | Mensenrechten

Hoewel op zijn lichaam verwondingen zijn aangetroffen, toont forensisch onderzoek niet aan dat de Congolese mensenrechtenverdediger Floribert Chebeya Bahizire door geweld om het leven is gekomen. Het forensisch team constateerde hartfalen.

Een team van Nederlandse en Congolese forensisch pathologen deed de afgelopen weken onderzoek naar de oorzaak van Chebeya's dood. Het team overhandigde het rapport met de onderzoeksresultaten vandaag in Kinshasa in aanwezigheid van Nederlandse diplomaten aan de Congolese procureur-generaal.

"Het is goed dat Nederland heeft kunnen bijdragen aan dit onderzoek", aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Onze ambassade in Kinshasa blijft de voortgang van het onderzoek nauwgezet volgen."

Nederland en de Europese Unie hadden aangedrongen op een onderzoek naar de dood van Chebeya. Hij werd 3 juni levenloos aangetroffen in zijn auto. Chebeya was de voorzitter van een netwerk van mensenrechtenorganisaties in de Democratische Republiek Congo en liet zich vaak kritisch uit over de Congolese regering.

Het rapport wordt gedeeld met de familieleden van Chebeya en dient als basis voor verder onderzoek naar de precieze omstandigheden van het overlijden van de mensenrechtenverdediger.