Ministerie van Defensie

Marinebedrijf gaat publieke private samenwerking aan

8 juli 2010, 17.06 uur

Het onderdeel Centrale Oppervlakte Behandeling Installatie en Neutraliseerinrichting (COBI/Neutra) van het Marinebedrijf gaat met Venko Schildersbedrijven samenwerken. Venko huurt voor 10 jaar de faciliteiten en productielijnen van COBI die eigendom van het Marinebedrijf blijven. Vandaag was in Den Helder de officiële overdracht.

Doordat de capaciteit van COBI/Neutra met de inmenging van Venko beter wordt benut, ontstaat schaalvoordeel. Dit betekent gunstigere tarieven voor het Marinebedrijf.

Het Marinebedrijf geeft Venko toestemming de infrastructuur en de procesinstallaties optimaal te gebruiken waardoor Venko feitelijk COBI/Neutra voor de komende 10 jaar gaat exploiteren. Naast de werkzaamheden voor het Marinebedrijf zal Venko ook particulier werk aannemen.

COBI/Neutra

De Centrale Oppervlakte Behandeling Installatie en Neutraliseerinrichting (COBI/Neutra) is een van de productie-eenheden van de Divisie Speciale Producten van het Marinebedrijf. De COBI reinigt, straalt en verft, op verschillende manieren allerlei onderdelen. De Neutraliseerafdeling (Neutra) zuivert afvalwater van de verschillende processen van de COBI zodat het veilig kan worden geloosd. Daarnaast voert dit onderdeel ook werk voor andere Defensieonderdelen.