Openbaar Ministerie

Eis van twintig maanden gevangenisstraf voor man die met vuurwerk oliebollenkraam vernielde

8 juli 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag twintig maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist tegen een 36-jarige man uit 's-Gravenzande. De man wordt ervan verdacht dat hij op 31 december 2009 in Naaldwijk een stuk vuurwerk tussen de klep en de wand van een oliebollenkraam heeft geplaatst en dit vuurwerk vervolgens tot ontploffing heeft gebracht. Ook moest hij voorkomen voor het bezit van een hennepkwekerij met meer dan tienduizend hennepplanten.

Op het moment van de ontploffing bevonden de eigenaren, een man en een vrouw, zich in de kraam. Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij de twee uitbaters in gevaar heeft gebracht. De man en de vrouw waren bezig met schoonmaken. De vrouw wist op tijd naar buiten te komen en de man dook op de grond. De luide explosie zorgde voor gehoorschade, maar verder raakten de twee niet fysiek gewond. De oliebollenkraam is door de explosie geruïneerd. Het Openbaar Ministerie vindt dat de door de slachtoffers geleden schade door de verdachte moet worden vergoed.

De politie kwam de verdachte dankzij (anonieme) getuigenverklaringen op het spoor. Ook kwam er bij de politie een anonieme brief binnen waarin stond dat de man een hennepkwekerij in zijn woning had. Toen de politie met toestemming van de officier van justitie de verdachte buiten heterdaad aanhield in zijn woning, troffen zij daar inderdaad een hennepkwekerij aan.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.