Openbaar Ministerie

Geen WK-feest voor 4 relschoppers Jonckbloetplein

8 juli 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Vier Hagenaars die op 6 juli op het Jonckbloetplein tijdens de halve finale van het WK geweld pleegden tegen de politie, moeten van de rechter vast blijven zitten tot na de WK-finale.

Vandaag verschenen drie verdachten (21, 33 en 28 jaar uit Den Haag) voor de supersnelrechter op verdenking van openlijk geweld tegen de politie na de halve finale op 6 juli. De Hagenaars werden verdacht van het gooien van stenen, flessen en andere spullen richting de Mobiele Eenheid.

De officier van justitie eiste tegen twee verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 dagen en een werkstraf. Met de aftrek van de twee dagen die de verdachten al vastzitten, betekent dit dat zij pas woensdagochtend vrijkomen. Een dag na de huldiging van Oranje. Tegen de derde verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van vier weken waarvan twee weken voorwaardelijk.

Volgens de officier van justitie moet het afgelopen zijn met de problemen op het Jonckbloetplein. Door de verdachten tot na de WK-finale en de huldiging vast te houden, wordt voorkomen dat de verdachten opnieuw in de fout gaan.

De supersnelrechter veroordeelde de 21-jarige verdachte conform de eis van het OM tot een gevangenisstraf van 8 dagen en een werkstraf van 60 uur. De 33-jarige verdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 dagen, waarvan 7 dagen voorwaardelijk. De officier van justitie had 8 dagen gevangenisstraf en 80 uur werkstraf geëist. De derde verdachte (28) werd veroordeeld conform de eis van het OM.

Minderjarige verdachte langer vast

Ook werd één minderjarige verdachte vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris. De 15-jarige jongen uit Den Haag werd na de voetbalwedstrijd Nederland - Uruguay op dinsdagavond 6 juli aangehouden op het Jonckbloetplein in Den Haag wegens openlijk geweld tegen de Mobiele Eenheid. De minderjarige jongen wordt ervan verdacht dat hij stoeptegels uit de grond heeft getrokken, deze op de grond stuk heeft gegooid en vervolgens met de brokstukken richting de Mobiele Eenheid heeft gegooid.

De 15-jarige verdachte blijft ook tot na de WK-finale van zondag vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag beslist. De rechter commissaris besloot de voorlopige hechtenis van de verdachte met veertien dagen te verlengen, en vanaf maandag te schorsen.

WK-finale

Net als bij de voorgaande WK-wedstrijden, treden politie en justitie hard op tegen personen die de feestelijkheden verstoren. Zij worden direct aangehouden. Het Openbaar Ministerie past waar mogelijk supersnelrecht toe. Dat betekent dat verdachten die rond de WK-finale worden aangehouden binnen drie dagen voor de rechter moeten verschijnen.