Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Drents plattelandsbeleid oogst succes, maar kent financiële onzekerheden

De gezamenlijke Drentse inspanningen in het landelijk gebied blijken succesvol. Uit de tussentijdse rapportage die verantwoordelijk gedeputeerde Rein Munniksma vandaag aan Gerda Verburg, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid heeft aangeboden blijkt, dat de Drentse werkwijze een hoog rendement oplevert. Investeringen ten behoeve van natuur dragen vaak ook bij aan de recreatieve sector, landbouw en waterbeheer. 'Het mes snijdt niet aan twee, maar aan meerdere kanten', licht Munniksma toe. 'Het is daarom belangrijk door te gaan op de ingeslagen weg.' Hij pleit voor continuering. Ook na 2013 als de afspraken met het Rijk ten einde lopen.

Bij de gebiedsopgaven natuur, landbouw, recreatie, water, landschap, bodem en sociaal-economische vitalisering loopt Drenthe op schema of zelfs voor op schema. De grondverwerving voor natuur, een belangrijke rijksdoelstelling die provincies moeten uitvoeren, is uitermate succesvol geweest. Ruim 60 procent is al aangekocht, maar het geld is bijna op, omdat tot nu is uitgegaan van lagere grondprijzen.

In de rapportage aan het Rijk wijst Munniksma daarom op de afspraken die aanpassing van het rijksgeld mogelijk maken als gevolg van prijsstijgingen voor grondaankopen. De provincie kan alleen de afgesproken resultaten opleveren als het Rijk voldoende middelen beschikbaar stelt. Anders zullen in overleg met het Rijk doelen bijgesteld moeten worden, denkt Munniksma. 'Tegelijkertijd is dat geen optie', betoogt de natuur- en landbouwgedeputeerde. 'Stilstand is achteruitgang en dat zou slecht zijn voor Drenthe waar veel mensen afhankelijk zijn van het platteland.'

Lees verder op de website van de provincie Drenthe.