Gemeente De Marne


Naam van Eppe Heuker toegevoegd op oorlogsmonument op de begraafplaats te Leens

Eppe Heuker werd op 12 november 1906 geboren in Baflo. Hij trouwde in 1931.
Het echtpaar Heuker kreeg 3 kinderen en woonde in Zuurdijk. Eppe Heuker werd op 15 maart 1941 opgepakt. Dit had te maken met het feit dat hij Jehova getuige was en hij daarvan had getuigd. Bovendien had hij een plakkaat opgehangen.
Hoewel volgens de familie Eppe op 25 maart 1942 in het kamp Sachsenhausen is overleden staat in de officiële papieren dat hij op 7 juli 1942 is afgevoerd uit de bevolkingsregister van Leens.

Na de oorlog bleek dat er nog nooit een overlijdensakte was opgemaakt. Pas op 24 december 1948 schreef de ambtenaar van de burgerlijke stand van Leens, in opdracht van de officier van justitie, de overlijdensakte in van Eppe Heuker.
Bij de oprichting van het herdenkingsmonument op de begraafplaats te Leens, is verzuimd om de naam van Eppe Heuker hierop aan te brengen.

Op initiatief van een dorpsgenoot (mevr. Lopke Overdevest) van de zoon van Eppe, Harke Heuker uit Leens heeft het gemeentebestuur besloten het verzuim te herstellen en de naam van Eppe Heuker alsnog op het monument aan te brengen.

De onthulling van de naam heeft woensdag 7 juli (datum afvoering uit bevolkingsregister) plaats gevonden in aanwezigheid van o.a. wethouder Kor Berghuis en zoon Harke Heuker.

Leens, 08 juli 2010.

onthulling van de naam

Op de foto ziet u van links naar rechts:
mevr. Lopke Overdevest; dhr. Harke Heuker; dhr. Jannes Russchen (archivaris gemeente De Marne); dhr. Nico Steur (beleidsmedewerker groen gemeente
De Marne) en wethouder Kor Berghuis. De naam van Eppe Heuker vindt u rechtsonder op de gedenksteen.