Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2010.009, 8 juli 2010

Kort Vierdaagsenieuws

Na Jan van Teeffelen Ger Loeffen als Vierdaagsefotograaf

Na bijna een halve eeuw houdt stads- en Vierdaagsefotograaf Jan van Teeffelen (Dreumel, 1930) het voor gezien. Meer dan vijf decennia was hij in en rond de Vierdaagse te vinden met zijn onafscheidelijke camera om het feest in kleine kunstwerkjes vast te leggen. "Het is goed geweest. Ik ben tachtig, dat is op zich nog helemaal niet zo oud. Maar het is wel tijd om een tandje lager te schakelen."

Van Teeffelen is in Nijmegen en omstreken een beroemdheid. Hij bracht zijn stad in meerdere boeken op een unieke wijze in beeld. Maar hij ging ook de hort op. Hij reisde naar Rusland, West-Afrika en Zuid-Amerika, publiceerde in talloze bladen en maakte overal vrienden. Met een van hen raakte hij betrokken bij een project in Sri Lanka. Dat resulteerde onder meer in de bouw van een compleet dorp om de straatarme bevolking nieuwe kansen te bieden.
Van Teeffelen was ook de man van dé `Koude Oorlog foto'. "Ik liep wat rond op Heumensoord - we spreken eind jaren tachtig toen ik bij een detachement van het Rode Leger een Amerikaanse soldate rond zag lummelen. Ik vroeg haar of ze niet op schoot van een van die knappe Russische soldaten wilde gaan zitten. Leuk voor de foto!" Die foto is vervolgens de hele wereld rond gegaan, van The Washington Post tot de Provinciale Zeeuwse Courant.

Zijn opvolger voor het in beeld brengen van de Vierdaagse is de Beuningse fotograaf Ger Loeffen. Het team Vierdaagsefotografen bestaat nu uit Ger Loeffen, Edwin Stoffer en Erik Wallenburg.

Hardlopers op de terrassen

Cateraar en sponsor Albron verzorgt sinds 2001 het eten en drinken op start- en finishterrein de Wedren van de Nijmeegse Vierdaagse. De uitgifte is dagelijks van 03.00 uur tot 18.00 uur geopend voor publiek. Wat wordt er zoal op de Wedren besteld? De hardlopers op een rijtje: Circa 12.000 koppen koffie, circa 50.000 liter bier, circa 8000 flessen frisdrank en circa 3500 smoothies.

Vierdaagsefoto direct printen

Electrabel biedt de Vierdaagsewandelaars de kans om een fantastische herinnering over te houden aan een sportieve prestatie en introduceert met Stichting DE 4DAAGSE de officiële Vierdaagse-fotografie! Op de vier wandeldagen staan 15 Electrabel-fotografen langs de route die van zoveel mogelijk wandelaars een individuele én professionele actiefoto zullen nemen. Met behulp van een kaartje met barcode, dat door de fotograaf overhandigd wordt, kan de foto direct na de finish door de wandelaar zelf in het Electrabel Energy Park geprint worden. Daarnaast is het mogelijk de foto thuis via internet te downloaden.

6.500 tie-wraps voor Vierdaagse

Had standbouwer I&G Events uit Elst in hun eerste jaar bij de Vierdaagse (2004) genoeg aan een uit de kluiten gewassen bestelwagen om materiaal naar de Wedren te brengen, nu pendelen er al bijna non-stop 25 middelgrote vrachtwagens tussen Elst en Nijmegen op en neer om al het materiaal op zijn plek te krijgen.

Voor de 94ste Vierdaagse zijn 6.500 tie-wraps besteld. Er wordt 1.500 m2 tapijttegel gelegd. Er worden 110 nieuwe spandoeken gemaakt en er worden bijna 2000 spandoeken opgehangen. De plotters van I&G Events printen belettering op ontelbare borden in alle soorten en maten. Er wordt standbouw en inrichting voor zo'n 35 tenten aangevoerd en geplaatst. De klus wordt geklaard door 20 medewerkers van I&G Events.

VVGO actief op verswaterpunten

De verswaterpunten in de parcoursen van de 94ste Vierdaagse worden dit jaar bemensd door leden van de Vereniging Vervoer Gereformeerd Onderwijs Nijmegen. Zo'n zeventig vrijwillige (bestuurs)leden en aangesloten ouders van de VVGO reiken de Vierdaagsewandelaars vers water aan dat door de waterleidingbedrijven in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg gratis beschikbaar wordt gesteld. Het geld dat de VVGO-leden met hun werkzaamheden verdienen, is bestemd voor het schoolvervoer van kinderen uit Nijmegen en directe omgeving naar Arnhem.

94^e EDITIE | 20-23 JULI 2010