Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2010.012, 8 juli 2010

Parcoursen Vierdaagse nagenoeg ongewijzigd

Kleine aanpassingen in Nijmegen en Wijchen

De parcoursen voor de 94ste Vierdaagse zijn dit jaar nagenoeg ongewijzigd gebleven. Er zijn alleen parcoursveranderingen in Nijmegen en Wijchen te melden. De wijzigingen hebben tot gevolg dat er in Nijmegen minder inzet van de (verkeers)politie nodig is en dat alle afstanden in Wijchen weer over de Markt komen.

In Nijmegen zijn op de tweede en vierde dag op verzoek van de politie de Oude Molenweg, deel Vossenlaan, woonwijk Jonkerbos, Opaalstraat, Winkelsteegseweg, Van Hogendorpstraat, Dr, de Kuyperstraat en de Markt in Hatert uit het parcours gehaald. Omdat een aantal drukke kruisingen hierdoor niet meer beveiligd hoeven te worden, kan de politie met minder menskracht toe.
"Nadeel is dat er nu bijna driemaal dezelfde aanlooproute staduitwaarts afgelegd moet worden, wat de afwisseling in het parcours natuurlijk niet ten goede komt", realiseert parcoursbouwer Arno Bernards van Stichting DE 4DAAGSE zich. De wandelaars worden nu over de Heyendaalseweg, Scheidingsweg, Grootstalselaan, Maldenborghstraat, Thorbeckestraat, Kempenaerstraat, Couwenbergstraat geleid om de stad te verlaten.

Een tweede parcourswijziging betreft op de tweede dag de doorkomst door Wijchen. Bernards: "Op uitdrukkelijk verzoek van het gemeentebestuur gaan de 30km-lopers weer over de Markt in Wijchen. Omdat de route 's morgens 200 meter korter is en de 30km-wandelaars in Wijchen 500 meter meer moeten lopen, lopen ze per saldo 300 meter meer die dag." Met name voor de 30km-parcoursen lijkt het ieder jaar moeilijker te worden de lopers een wandeling buiten de bebouwde kom van Nijmegen of een van de andere elf doortochtgemeenten te garanderen. "De puzzel wordt steeds lastiger, ook omdat we natuurlijk willen dat het totaal aantal kilometers per afstand in die vier dagen zo dicht mogelijk wordt benaderd", aldus Bernards.

De route voor de militairen is op zowel dag 2 als dag 3 beduidend ingekort, waardoor zij totaal nog 164 km lopen tijdens de Vierdaagse. Dit was 170 km.
Een laatste minuscule parcourswijziging betreft dag 1. Waar het wandellegioen voorheen over een dam in de plas bij Slijk Ewijk trok, loopt het nu om de plas heen.

94^e EDITIE | 20-23 JULI 2010