Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2010.014, 8 juli 2010

Doortochtgemeenten flirten met wandelaar

Vierdaagse als toeristengenerator

De twaalf gemeenten in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg waar de Vierdaagse doorheen trekt, hebben meer dan ooit een oogje laten vallen op de Vierdaagsewandelaar. Van harte hopen ze dat hun belangstelling wederkerig is, want dat zou op jaarbasis duizenden herhalingsbezoekjes extra aan de regio betekenen.

Hun gastvrijheid en enthousiasme voor de Vierdaagse, en natuurlijk ook hun karakteristieke verbondenheid met cultuurhistorie, natuur en landschap zijn de belangrijkste wapens in hun verleidingstactieken die de wandelaars moeten doen zwichten. Daarnaast maken ze allemaal, op twee na, gebruik van de mogelijkheid om hun unieke verkoop argumenten aan de bijna 45.000 Vierdaagsewandelaars kenbaar te maken op de extra pagina´s in de Vierdaagse Almanak 2010.

Kunstroute

De Almanak, die aan alle Vierdaagsewandelaars gratis wordt verstrekt, geeft informatie over de praktische gang van zaken tijdens iedere wandeldag. Dat betekent dat er in `het spoorboekje' van de Vierdaagse een schat aan route-informatie, zoals ondermeer de routekaartjes, wordt opgenomen. In het katern `het Routeboek' in de Almanak profileren de twaalf doortochtgemeenten zich op volgorde van doorkomst tijdens de Vierdaagse in twee talen met specifieke (toeristische) informatie de meest karakteristieke passages in de route of over een niet te versmaden bezienswaardigheid. Namen in 2009 nog slechts 4 van de 12 doortochtgemeenten deel aan `Het Routeboek', dit jaar zijn dat er al tien.
Dit jaar is, mede op initiatief van de gemeente Nijmegen, ook een begin gemaakt met het project Kunstroute. Vier gemeenten schenken op speciale pagina's in de Vierdaagse Almanak uitgebreidere aandacht aan het werk van beeldende kunstenaars dat in die gemeenten aan de Vierdaagseroute staat. Beoogd wordt op den duur een volwaardige Vierdaagse Kunstroute te creëren.

Festiviteiten

Overigens neemt het aantal festiviteiten dat rond de Vierdaagse in de doortochtgemeenten wordt georganiseerd, jaarlijks gestaag toe. In navolging van Nijmegen, waar dit jaar alweer de 41ste Vierdaagsefeesten plaatsvinden, steken de overige gemeenten veel tijd en energie om de doortocht van de wandelaars feestelijk en muzikaal te laten verlopen. Soms centraal georganiseerd, soms door dorps-, wijk- of feestcomités.

Dag van Elst

De eerste dag trekken de wandelaars de Waalbrug over, de Betuwe in. Bemmel (gemeente Lingewaard) kent al jaren land de Zwitserse week in de Vierdaagseweek. 's Morgens heel vroeg zit steevast het muziekgezelschap
-dit jaar Spiel der Kantonspolizei Bern- aan het parcours om samen met een aantal andere muziekgezelschappen de wandelaars muzikaal door het dorp te begeleiden. Bij de doorkomst in Bemmel worden bij het gazon voor Kasteel Kinkelenburg aan weerszijden van de Dorpsstraat, onder aanvoering van burgemeester Harry de Vries, 25.000 flesjes water uitgereikt onder de wandelaars.
Ook de gemeente Arnhem wordt, na door het eveneens muzikale Huissen te zijn gelopen, aangedaan door de 50 km wandelaars, alvorens het legioen door de gemeente Overbetuwe trekt. Daarbij is Elst als vanouds de etappeplaats, waar de deelnemers traditiegetrouw gastvrij ontvangen worden door de burgemeester. Veel muziek, enthousiaste mensen en volle terrassen - kortom de Betuwse gezelligheid - helpen de lopers de eerste wandeldag via Valburg, Slijk-Ewijk en Oosterhout op weg naar de de Wedren in Nijmegen.

Dag van Wijchen

Woensdag is traditioneel de Dag van Wijchen en omgeving. Het gemeentebestuur van Wijchen ontvangt elk jaar weer de duizenden lopers met een overvol programma. Muziek in Alverna, Balgoij, Niftrik, Wijchen Centrum en Woezik. Dit jaar komen alle deelnemers weer over de Markt in Wijchen, die de dagen daarvoor ook al het decor is voor muzikale uitbundigheid.
Naast Wijchen mag Beuningen op die tweede dag ook als hoofdetappeplaats beschouwd worden. Rond de klok van 09.00 uur passeren de eerste groepen wandelaars al de Beuningse gemeentegrens, waar een Roadshow is neergestreken om iedereen een daverend welkom te heten in Beuningen. De parkeerplaats van het Thorbeckeplein bruist van de activiteiten. Vanuit een gezamenlijke ontvangsttent van de Gemeente Beuningen en de Harten 4 ondernemersgroep worden de wandelaars mede ondersteund door de meelopende burgervader. De burgermeester, (en de laatste jaren ook de wethouders) zelf een fervent wandelaar, start extra vroeg om zo de vele wandelaars persoonlijk welkom te heten in zijn Beuningen. Het enthousiaste publiek, muzikanten, muziekkapellen en zelfs een gezellig dweilorkest zorgen voor de aangename sfeer langs de gehele route van Beuningen tot Weurt.

Dag van Groesbeek

De Vierdaagse komt op donderdag eerst door de kernen van de gemeente Gennep. De 40 en 50 kilometer lopers komen door het dorp Milsbeek en de 50 km lopers ook nog door Ottersum. Tijdens de doortocht zijn er diverse muziekpodia langs de route. Het gemeentebestuur moedigt de lopers bij het Raadhuisplein in Ottersum aan en geeft hen een aandenken mee.
Daarna staat Groesbeek, dat de Zevenheuvelenfeesten viert, centraal. Met een Zevenheuvelenweg die de derde dag tot een koninginne-etappe maakt.
De doortocht door het heuveldorp wordt met veel muziek begeleid en in het centrum is er met 40 verschillende landenvlaggen een kleurrijke begroeting van de wandelaars.
De gasten van de gemeente Groesbeek worden vóór het gemeentehuis traditioneel ontvangen met oliebollen en een glaasje brandewijn.

Tweemaal Mook

De Vierdaagse komt zowel op donderdag als op vrijdag door de gemeente Mook en Middelaar. Woensdagavond beginnen de festiviteiten al met het grote vuurwerkspektakel aan de Cuijksesteeg in Middelaar en muziek aan de Maaskade. Donderdag en vrijdag zijn er tal van festiviteiten zoals de proefsluiting van de pontonbrug op donderdagavond en een feestavond van de midzomernachtvereniging.
Op vrijdag is de entree vanuit Cuijk over de pontonbrug over de Maas wel heel bijzonder. Die dag ontvangt de burgemeester collega-bestuurders uit de regio in een VIPtent op het Raadhuisplein. Samen moedigen zij de wandelaars aan.

Dag van Cuijk

Voor de 40km lopers is het ieder jaar weer een verrassing wat er te zien zal zijn in kerkdorp Linden bij Cuijk. Daar bundelen inwoners en het verenigingsleven hun krachten om een jaarlijks opnieuw vast te stellen thema uit te beelden in tuinen en op straat. Dit jaar is het thema `Feest in het ganzendûrp'.
De50km wandelaars en de militairen doen eerst nog Grave aan. Het vestingstadje aan de Maas krijgt de passerende wandelaars door de oude stadskern en zorgt met een vroege muzikale opluistering voor een traditioneel gezellige doortocht.
Het Ballast Nedam VierdaagseFeest Cuijk begint al op zaterdag voor de Vierdaagse . Rondom de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen heeft het organiserend comité het centrum van Cuijk en de Maaskade omgetoverd tot één groot openluchtpodium. Er is zeven dagen lang feest en alle optredens en evenementen zijn gratis toegankelijk. Die vrijdag, de dag van de Intocht maar evenzogoed de Dag van Cuijk omdat de 40- en 50-km deelnemers het Maasdorp dan passeren, krijgen de wandelaars vleugels vanaf een volgestroomd Cuijk tot en met de Via Gladiola in Nijmegen. Langs de kanten van de weg zitten en staan namelijk honderdduizenden enthousiaste toeschouwers om de Vierdaagsehelden over die laatste kilometers heen te juichen.

Links

www.zwitserseweek.nl
www.gemeente-overbetuwe.info
www.wijchen.nl
www.beuningen.nl
www.gennep.nl
www.mookpromotion.nl
www.zevenheuvelenfeesten.nl
www.toerismegrave.nl
www.vierdaagsefeestcuijk.nl
www.vierdaagsefeesten.nl

94^e EDITIE | 20-23 JULI 2010