Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2010.015, 8 juli 2010

Vierdaagse werkt aan duurzaamheid

Op initiatief van het Vierdaagsebestuur en onder coördinatie van de Stichting Kiemt hebben Stichting DE 4DAAGSE, Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen en de gemeente Nijmegen hun krachten gebundeld op weg naar een duurzamere bedrijfsvoering tijdens de Vierdaagse.

Het bestuur heeft opdracht gegeven een plan van aanpak op te stellen. Wat de Vierdaagse betreft concentreert de aandacht zich vooral op start- en finishlocatie de Wedren. Concreet betekent dat onder meer de inzet van biologisch afbreekbare goodybags; recyclebare kartonnen dozen en waar mogelijk terugdringen van papierafval. Bij de waterverstrekking op de verswaterpunten op de routes tijdens de vier wandeldagen zullen 200.000 afbreekbare plastic bekers worden gebruikt. Aan alle sponsoren is verzocht terughoudend te zijn met verbruik van papier en andere afvalgevoelige uitingen.
Het gebruik van water en stroom wordt nauwlettend geregistreerd en tussen zes uur 's avonds en drie uur 's nachts beperkt. Het was de bedoeling ook al een proef te doen met gescheiden afvalverweking op start- en finishlocatie de Wedren. Door technische problemen wordt dit laatste deel van het project echter doorgeschoven naar 2011. Belangrijk onderdeel van het duurzaamheidproject is ook het mobiliseren van de bewustwording over verstandig omspringen met afvalmaterialen, stroom en watergebruik en CO2 gevoelige uitstoot bij de eigen organisatie (leden Uitvoerend Comité) en de duizenden wandelaars. Dit jaar zal een nulmeting worden gedaan van de duurzaamheid tijdens de Vierdaagse, zodat volgend jaar bekeken kan worden of de maatregelen van nu en van volgend jaar het gewenste effect hebben. Daarnaast worden concrete doelstellingen geformuleerd die gehaald moeten worden in de toekomst.

94^e EDITIE | 20-23 JULI 2010