Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2010.016, 8 juli 2010

Alle Vierdaagselopers te volgen op internet

Iedere Vierdaagse deelnemer een persoonlijke webpagina

Vorig jaar is er op kleine schaal gebruik gemaakt van het persoonlijk volgen van Vierdaagse deelnemers op het internet. Dit jaar zal iedere deelnemer gratis een persoonlijke webpagina krijgen waarop de actuele status wordt getoond. Bovendien wordt van ca 10.000 deelnemers ook de actuele positie op een kaartje getoond. Met de GSM als peilinstrument zijn wandelaars tijdens de 94ste Vierdaagse op het internet te volgen door het `thuisfront'.

Voor het `live' volgen van een deelnemer hoeft deze alleen zijn GSM bij zich te dragen. Het volgsysteem kan de locatie van een telefoon bepalen aan de hand van de gegevens van de antennemast waaraan de telefoon op dat moment verbonden is. De eigenaar van de telefoon moet wel vooraf expliciet toestemming geven om die gegevens door de4DaagseLive te laten opvragen. Die goedkeuring gebeurt door het SMS bericht te beantwoorden dat door de4DaagseLive wordt gestuurd naar de groep lopers die gebruik maken van het geschikte GSM netwerk. Het netwerk van Vodafone is nog niet geschikt voor deze techniek.

Volgen per sms

Behalve dat de positie van een wandelaar te zien is op een website, kan die positie ook opgevraagd worden via een sms-dienst. De ontvanger krijgt dan te zien waar de wandelaar zich bevindt en wat zijn/haar verwachte aankomsttijd is. Zowel de sms-dienst als de website werken op basis van het loopnummer dat iedere deelnemer aan de Vierdaagse krijgt. Wie zijn/haar loopnummer doorgeeft aan familie en/of kennissen, maakt het mogelijk dat `het thuisfront' kan zien wat de actuele positie op de route van betreffende wandelaar is.
Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om een SMS te ontvangen zodra de deelnemer is gestart of gefinisht. Hierdoor wordt de thuisfront maximaal betrokken bij de prestaties van de deelnemer.

Veiligheid

Door mee te doen aan het volgsysteem voorziet de deelnemer de organisatie van actuele drukte-informatie op het parcours. Een IT systeem dat speciaal voor de Vierdaagse is gebouwd toont de drukte op het parcours en de verwachte drukte op alle rustpunten en de finish. Deze informatie helpt de organisatie om de veiligheid van het evenement te bewaken.

Gratis

De deelname aan de volgdienst door Vierdaagse deelnemers is gratis. Hun GSM zal ook geen extra (bel-)kosten maken door het volgsysteem. Het bekijken van de positie van een wandelaar via het internet is eveneens kosteloos. Het opvragen van die positie via SMS of het abonneren op de start en finish berichten is niet gratis. De VIND SMS kost 90 eurocent per bericht, de VOLG SMS kost 70 eurocent per bericht (max. 2 berichten per dag) . Voor het verlenen van deze service werkt Stichting DE 4DAAGSE samen met Locatie dienstverlener SMARTposition en IT-dienstverlener Capgemini. De SMS dienstverlening wordt gesponsord door CM.

94^e EDITIE | 20-23 JULI 2010