Provincie Groningen

Noord-Nederland

Fietsen door Noord-Nederland

Groningen krijgt een netwerk van fietsknooppunten

Eenvoudig je eigen fietstocht door het Groninger land bepalen. Dat kan straks met een kaart van het fietsknooppuntennetwerk die we voor onze provincie gaan maken. Het netwerk bestaat uit verschillende fietsroutes die via knooppunten (meestal kruisingen van wegen/fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Het nieuwe fietsknooppuntennetwerk is een aanvulling op de bewegwijzerde fietsroutes die we ongeveer twintig jaar geleden samen met de ANWB hebben aangelegd. Veel van deze bestaande routes maken straks ook onderdeel uit van het routenetwerk. Het routenetwerk moet eind 2011 klaar zijn en sluit dan aan op dat van Friesland, Drenthe en het Duitse grensgebied.

Route uitstippelen en fietsen maar!

In het fietsknooppuntennetwerk rijden fietsers een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt (meestal kruisingen van wegen) naar het andere genummerde knooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart. Fietsers bepalen zelf op welk knooppunt hun fietstocht begint en stippelen op internet, via de speciale digitale routeplanner, of via een gekochte kaart van het fietsknooppuntennetwerk een route uit. Met een lijstje met de juiste volgorde van de nummers van de knooppunten op zak kunnen de fietsers op pad.

Wanneer is het project klaar?

Bureau Grontmij/Folkersma begint na de vakantieperiode met het nalopen van de routes die inmiddels in kaart zijn gebracht. Zodra we de routes voor het knooppuntensysteem bepaald hebben, plaatsen we de fietsroutepalen en informatieborden. Tegelijkertijd ontwikkelen we samen met de Fietsersbond de digitale routeplanner. We leveren het fietsknooppuntennetwerk uiterlijk in december 2011 op. De officiële opening staat gepland voor het voorjaar van 2012. Bij de uitvoering van het project werken we nauw samen met de Groninger gemeenten.

Wie betalen er mee?

Het totale plan, inclusief digitale routeplanner en het promotieplan, kost 1,7 miljoen euro. Daarvan komt 771.000,- euro uit het Europese Interregprogramma. De provincie Groningen en de Groninger gemeenten dragen ieder 291.000,- euro bij. De rest van het benodigde geld komt van de Duitse deelstaat Niedersachsen (257.000,- euro) en de provincies Friesland en Drenthe (samen 102.000,- euro).

Neem contact op over deze pagina
Print deze pagina