GroenLinks

Kennisintensieve bedrijven horen in Nederland

Donderdag 8 juli 2010, 18:26u - webteam
Kennisintensieve bedrijven horen in Nederland

Alle activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling bij de Nederlandse dochter MSD-Oss (Organon) worden geschrapt, zo maakte het Amerikaanse moederbedrijf Merck vandaag bekend. Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis wil van de demissionaire minister van Economische Zaken weten wat zij gaat doen om kennisintensieve bedrijven te behouden en er meer naar Nederland te halen.

Het Financieele Dagblad meldt dat 2175 van de 4500 banen in Oss worden geschrapt. Bruno Braakhuis:

Dit is allereerst vreselijk voor alle mensen die door het vertrek van MSD en de ontslaggolf getroffen worden. We rekenen op de ondersteuning van het ministerie om nieuw werk te vinden. Tegelijkertijd vraag ik me af hoe het mogelijk is dat dit soort innovatiecentra niet behouden kan worden. Een bedrijf als Merck vindt ons land kennelijk niet interessant genoeg als vestigingslocatie. Dat zegt veel over het Innovatieplatform dat in 2003 door toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende is ingesteld om de innovatiekracht van Nederland te versterken.

MSD-Oss is verreweg het grootste farmaciebedrijf van Nederland, dus het effect van de plannen reikt een stuk verder dan Noord-Brabant. Bovendien werkte MSD-Oss samen met andere instellingen en ministeries in het publiek-private TI-Pharma.

De overheid slaagt er dus niet in bedrijven van de meerwaarde van zo'n samenwerking te overtuigen. Daar schrik ik van. Los van de kennisbanen die er structureel verloren gaan: de mooie woorden over innovatie van deze minister blijken lege woorden. Dat moet echt anders.

Meer informatie

* Kamervragen aan de minister van Economische Zaken (pdf-bestand)
* "Merck snijdt het hart uit Organon", FD 8 juli 2010 (artikel)