Politie Noord- en Oost Gelderland

Politie't Harde - Bermbrand bij A28

Op donderdagavond 8 juli is er een bermbrand ontstaan in de middenberm van de Rijksweg A28 bij 't Harde. Als gevolg van de brand is de snelweg in beide richtingen volledig afgesloten. Ook is het treinverkeer tussen Amerfoort en Zwolle gestremd. De brandweer zette direct groot materieel in om de brand te bestrijden.

De alarmdiensten ontvingen rond 18.10 uur een melding van de brand. Er zou een brand ontstaan zijn in de middenberm van de Rijksweg A28. De brand sloeg mede door de droogte direct over naar de beide zijkanten van de snelweg. De brandweer heeft direct groot materieel ingezet om de brand te bestrijden. Hierbij werden ook blusvoertuigen van defensie ingezet. Door deze grote inzet kon rond 19:15 uur het sein brandmeester worden gegeven.

Gevolgen
De Rijksweg A28 werd als gevolg van de brand afgesloten. Er ontstond rond 19:00 uur een file van vijf kilometer in beide richtingen. Enkele bestuurders bleken door de warmte erg dorstig te worden. De Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) nam daarom direct voorzorgsmaatregelen. Toen er een team ingezet zou worden om water uit te delen kon het verkeer van de snelweg af worden geleid waardoor dit niet meer nodig was.
Het treinverkeer tussen 't Harde en Nunspeet is volledig stilgelegd. Het nablussen zal tot ongeveer 24:00 uur duren. Tot die tijd blijft de snelweg van Amerfoort richting Zwolle volledig afgesloten. Het verkeer wordt ter plaatse van de snelweg geleid. In de andere richting is inmiddels één rijbaan opengesteld. De tweede rijbaan blijft tot minstens vrijdagmorgen 06.00 uur afgesloten. Ook het treinverkeer blijft tot 24:00 uur gestremd.

Oorzaak
De brand is vermoedelijk ontstaan door een losgeslagen wiel van een vrachtauto. De chauffeur kon zijn voertuig tot stilstand brengen en raakte niet gewond.