Ingezonden persbericht


Persbericht

Buitenpost, 22-6-10

Buitenpost barst van de biodiversiteit.

Excursie donderdagavond 8 juli, om 19:00

De groene randen van Buitenpost en Surhuisterveen staan in volle bloei. Orchideeën, ratelaars en andere bijzondere planten verdringen elkaar bijna om insekten te trekken. Dat hier zoveel zeldzame planten staan heeft alles te maken met het bijzondere beheer van deze groengebieden.

De gemeente heeft gekozen voor een verschralend beheer en dat heeft geleid tot aantrekkelijke natuur- en landschapswaarden. De bermen bloeiden op. De diversiteit nam enorm snel toe en zeldzame soorten planten keerden terug in de groenstroken, wat weer gunstig is voor bloemzoekende insecten als vlinders, zweefvliegen en bijen. Langzamerhand hebben deze stroken zich tot een waardevol natuurgebied ontwikkeld.

Jan Willem Zwart van Botanische Tuin De Kruidhof geeft, op donderdagavond 8 juli, samen met NME-Achtkarspelen, een rondleiding door de ecologisch beheerde groenstroken in Buitenpost. Hij zal ingaan op de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de bijzondere plantensoorten die hier groeien en het belang hiervan voor de biodiversiteit.

De rondleiding is voor iedereen toegankelijk en begint om 19:00 bij het tunneltje bij de Buitenpostervaart. Opgave vooraf is niet nodig. Iedereen die meewandelt ontvangt het boekje 'biodiversiteit in eigen tuin'



Ingezonden persbericht