Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de Raad?

Op donderdag 8 juli jl. was er een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten.


1e Bestuursrapportage
Ieder jaar rapporteert het college twee keer aan de gemeenteraad over de voortgang van de uitvoering van het beleid en de bijbehorende budgetten. Tijdens deze vergadering is de eerste bestuursrapportage besproken. Deze rapportage bestaat uit twee onderdelen:
1. De voortgang van de programma's
Het college voert de plannen uit de begroting 2010 uit. In de bestuursrapportage staan per programma alleen eventuele bijzonderheden en aanpassingen. Over de stand van zaken rondom de projecten zelf is de raad al eerder geïnformeerd;
2. De voortgang van de budgetten
Wat is de invloed hiervan op de budgetten van de gemeente.

De bestuursrapportage laat zien dat de financiële positie van de gemeente Zederik verder terugloopt. We hebben te maken met een meerjarig negatief resultaat van ongeveer EUR 500.000,-. Veel van de bijstellingen op de begroting worden veroorzaakt door externe factoren en vallen in de categorie onvermijdbaar c.q. niet te beïnvloeden. Vooral de lagere algemene uitkering die de gemeente van het rijk ontvangt, de hogere kosten voor huishoudelijke hulp (Wmo) en de verlaging van het dividend van Eneco zijn forse tegenvallers voor Zederik. Toch kan, door reserves aan te spreken, de begroting 2010 sluitend worden gemaakt. De tekorten voor de komende jaren worden meegenomen in de ombuigingen die worden gepresenteerd in de Perspectiefnota 2011-2014.

Voor de rest van het jaar 2010 blijft het college een strak financieel beleid voeren. Nieuwe uitgaven of investeringen worden beoordeeld op nut en noodzaak. Terughoudendheid waar nodig, investeren daar waar verantwoord.

Perspectiefnota 2011-2014
De onzekere financiële markten en het aarzelende herstel van de economie hebben invloed op de gemeentelijke begroting. De uitkeringen uit het gemeentefonds dalen gestaag en de inkomsten uit dividend verminderen. Bovendien dreigt vanwege het nog steeds oplopende financieringstekort bij de landelijke overheid na het jaar 2011 een extra korting op het gemeentefonds.

Net als andere gemeenten in Nederland staat ook Zederik voor de opgave om in 2014 tot een structureel sluitende begroting te komen. Om dit doel te bereiken zijn stevige ombuigingen noodzakelijk. Dit heeft echter zijn grenzen. De gemeente Zederik wil ook in de toekomst een goed functionerende overheid zijn die de inwoner centraal stelt. In de Perspectiefnota is per thema een taakstellende ombuiging geformuleerd. Ook is op hoofdlijnen vermeld hoe deze ombuigingen kunnen worden gerealiseerd.

De raadsleden - met uitzondering van de fracties JVB en VVD - zijn ermee akkoord gegaan om de Perspectiefnota 2011-2014 vast te stellen als kaderstellend en richtinggevend document voor:
* De samenstelling van de programbegroting 2011;
* de meerjarenbegroting 2011-2014;

* de uitwerking en invulling van de ombuigingen 2011-2014.

De programbegroting 2011 en de meerjarenbegroting met daarin het pakket aan ombuigingsmaatregelen staan op de agenda van de raad op 8 november a.s.