Ingezonden persbericht


Datum: 6 juli 2010
ONDER EMBARGO TOT 8 JULI, 15.00 UUR

QualityCoast Award: Europese prijs voor duurzame badplaats naar Noordwijk

LEIDEN / NOORDWIJK -De gemeente Noordwijk is deze zomer de enige Nederlandse winnaar van de QualityCoast Award. Dit is de belangrijkste Europese prijs voor duurzaam kusttoerisme, die wordt uitgereikt door de vereniging Kust & Zee. De QualityCoast jury heeft dit vandaag bekendgemaakt in het Jan Verwey Natuurcentrum te Noordwijk. De andere bestemmingen die dit jaar zijn onderscheiden zijn: alle eilanden van de Azoren, het Kroatische eiland Rab en de Franse badplaats Guéthary.

De QualityCoast Award wordt sinds 2007 door een internationale jury uitgereikt aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen hebben geleverd op het gebied van toerisme en milieuzorg, voor het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed. De toegevoegde waarde van QualityCoast is dat alle sterke en zwakke punten voor iedereen in beeld worden gebracht. Allerlei andere keurmerken worden hierin meegewogen, zoals die voor badstranden (Blauwe Vlag), milieuvriendelijke accommodaties (Green Key) en het "schoonste strand" (ANWB-prijs).

In 2009 behaalde Schouwen-Duiveland de hoogste Europese score met twee van de drie te behalen sterren. Ook dit jaar zorgt Noordwijk weer voor de hoogste score binnen Europa, met een ster voor natuur en een ster voor milieu. "Het was wel kantje boord dit jaar", aldus Albert Salman namens de jury: " Noordwijk zal er de komende jaren alles aan moeten doen om deze positie te blijven vasthouden, want de concurrent zit niet stil."

Namens de jury overhandigde Menko Wiersema de QualityCoast vlag aan de vertegenwoordigers van het Noordwijkse gemeentebestuur. Wiersema: "Voor een grote badplaats als Noordwijk is het lastig om op alle gebieden hoog te scoren. Toch is het ze wederom gelukt. Maar de gemeente is dan ook gezegend met een rijke natuur en een zeer actieve bevolking; de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming is een van de meest actieve in ons land, dat heeft Noordwijk veel punten opgeleverd."

Vlak achter Noordwijk behaalden de eilanden van de Azoren eveneens een hoge score met twee sterren, één voor natuur en één voor sociaal-economische aspecten, cultuur en identiteit. Op de Azoren is voor de bezoeker nog heel veel natuur te vinden en zijn er volop mogelijkheden om te genieten van dolfijnen en walvissen.

Het Kroatische eiland Rab is een verrassend groen pareltje tussen het drukke Istrië en de Dalmatische kust. Naast bossen en rotskusten zijn er ook enkele fraaie zandstranden en het sfeerrijke oude stadje Rab met zijn vele oude kerken en kerktorens. Guéthary tenslotte is een kleine Frans-Baskische badplaats nabij Biarritz, waar kleinschaligheid een eigen karakter hand in hand gaan met duurzaamheid en gastvrijheid.

Meer informatie over de prijswinnaars van 2009 en 2010 is te vinden in de website www.qualitycoast.info.

EINDE BERICHT