Dura Vermeer

HOOFDDORP - 08 juli 2010

Reflecterend fietspad moet bijdragen aan verkeersveiligheid

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en bouwbedrijf Dura Vermeer hebben een proefvak aangelegd met asfalt met bijzondere reflecterende-eigenschappen.

Door toepassing van het product, Luminumpave genaamd, wordt een positieve bijdrage geleverd aan de veiligheid van de weggebruiker. Daarnaast wordt energie bespaard, doordat de hoeveelheid energie van de openbare verlichtingsinstallatie kan worden teruggebracht. Verder wordt de CO2 uitstoot van openbare verlichting gereduceerd en draagt Luminumpave bij aan verlaging van de temperatuur in binnenstedelijke gebieden op warme dagen.

Het 320m1 lange fietspad is onderdeel van de reconstructie van een kruising voor een betere en veiligere ontsluiting en doorstroming van de wijk Weidevenne naar de A7. Alle werkzaamheden worden in volledige afsluiting voor al het verkeer gerealiseerd.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, één van de grootste wegbeheerders van Noord-Holland heeft in samenwerking met Dura Vermeer dit proefvak aangelegd. Luminumpave is een ontwikkeling van Dura Vermeer en sluit nauw aan bij de duurzaamheidsambities van het bouwbedrijf. Door de aanleg van het proefvak wil Dura Vermeer ervaring opdoen met de productie en verwerking van het product en kan zij uitgebreide lichtreflectiemetingen in de praktijk op doen.

Luminumpave is een zeer lichte asfaltsoort met speciale oppervlakte textuur, waardoor een hogere wegdekreflectie ontstaat. Hierdoor kan de geïnstalleerde hoeveelheid lichtenergie omlaag om hetzelfde lichteffect voor de weggebruiker te bereiken. Daarbij moet het asfalt over de juiste reflectie-eigenschappen beschikken om ten minste de grenswaarden die worden gesteld aan een openbare verlichtingsinstallatie te kunnen halen om de veiligheid van de weggebruikers te waarborgen.