Gemeente Oldenzaal


Nieuwe regels voor het kappen van bomen in Oldenzaal

08 juli 2010

De gemeenteraad van Oldenzaal heeft de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening 2010 (APV) vastgesteld. Door deze nieuwe APV zijn de regels voor het aanvragen/verkrijgen van een kap-vergunning gewijzigd. Er kan nu ook een kapvergunning worden aangevraagd voor bomen op gemeentegrond en voor iedere gekapte boom dient een nieuwe boom te worden geplant. Deze en nog een aantal andere zaken zijn belangrijke verschillen met de oude regeling.

De nieuwe regeling verschilt op de volgende punten van de oude vergunningregeling:

* Aan de kapvergunning is een herplantplicht verbonden. Dat betekent dat er voor iedere gekapte boom een nieuwe boom terug moet komen. Als er een gemeentelijke boom wordt gekapt dan hoeft u niet zelf te herplanten, maar vraagt de gemeente een vergoeding om dat voor u te doen. Deze vergoeding is door het college vastgesteld op EUR 180,- per boom waarvoor vergunning wordt verleend.
* Het halfjaarlijkse kapplan komt te vervallen per 1 juni 2010. De verzoeken voor het kappen van gemeentelijke bomen werden twee keer per jaar behandeld. Deze procedure komt in zijn geheel te vervallen. De reden hiervoor is de komst van de wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht. Door de invoering van deze wet kunnen meerdere vergunningen ineens aangevraagd worden. Hiervoor is het nodig de procedures af te stemmen. Omdat het kapplan qua werkwijze niet past binnen het geheel, komt deze procedure te vervallen.
* Voortaan kan ook voor het kappen van een boom op gemeentegrond een kapvergunning aan-gevraagd worden. Voor een aanvraag van een vergunning moet betaald worden. De hoogte van het verschuldigde bedrag (zogenaamde leges) wordt jaarlijks door de raad vastgesteld. Bij de vergunningaanvraag moet de aanvrager gegevens aanleveren. Welke gegevens aangele-verd moeten worden is te vinden in het digitaal loket van de gemeente (www.oldenzaal.nl). Als er onvoldoende gegevens zijn aangeleverd kan de gemeente de aanvraag niet in behandeling nemen.

* De aanvraag voor een kapvergunning wordt beoordeeld door een bomenconsulent. De consulent bepaalt of de boom mag worden gekapt. In de reactie op de vergunningaanvraag licht de ge-meente toe waarom de vergunning wel of niet wordt verleend.
* Aan de vergunning worden voorschriften en beperkingen verbonden. Zo mag de aanvrager pas kappen als de bezwarentermijn van 6 weken is verstreken en gedurende het broedseizoen mag niet gekapt worden.