Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 6 juli 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Brief financiële ontwikkeling Debatkamer (GM-beslissing d.d. 30-06-2010) Kenmerk: 2010/0107699

De Debatkamer is in 2007 opgericht om het debat in Overijssel te stimuleren. GS sturen de Debatkamer een brief waarin zij meedelen dat zij kennis hebben genomen van de conclusie van de Debatkamer dat er voor een financieel onafhankelijke Debatkamer geen bestaansmogelijkheden zijn en dat het bestuur van de Debatkamer daarom de stichting zal opheffen per september 2010. GS bedanken de Debatkamer voor de geleverde inspanning en de georganiseerde debatten.

Onderwerp: Beslissing op bezwaar. Omwonenden pluimveehouderij te Welsum (Olst-Wijhe). (GM-beslissing d.d. 01-07-2010) Kenmerk: 2010/0111173

Omwonenden van een pluimveehouderij in Welsum hebben de provincie verzocht om handhavend optreden tegen deze veehouderij omdat deze niet beschikt over een vergunning krachtens de Natuurbeschermingswet 1998. De veehouderij zou ervoor zorgen dat er te veel ammoniak op het Natura 2000-gebied "Uiterwaarden IJssel" terechtkomt. Gedeputeerde Staten hebben het verzoek afgewezen en daartegen is bezwaar gemaakt. Na heroverweging besluiten Gedeputeerde Staten de bezwaren ongegrond te verklaren, maar passen zij de motivering wel aan. Op grond van nieuwe jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de pluimveehouderij geen vergunning nodig, omdat deze nog steeds overeenkomstig haar milieuvergunning uit 1997 in bedrijf is. De bezwaren zijn daarom ongegrond, het besluit blijft in stand.

Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst multifunctionele ontgronding Polder Mastenbroek Kenmerk: 2010/0100403

Zandwinner Zeldenrust wil bij het bedrijventerrein van Hasselt een multifunctionele ontgronding ontwikkelen. De zandwinplas zal in de toekomst een functie krijgen voor natuur en extensieve recreatie. In 2007 hebben Gedeputeerde Staten een intentieovereenkomst getekend met de gemeente Zwartewaterland, Zeldenrust en waterschap, waarin afspraken zijn gemaakt over uit te voeren onderzoek. Dit onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de zandwinning en de te nemen infrastructurele maatregelen is afgerond. Gedeputeerde Staten stemmen in met de Samenwerkings-overeenkomst, waarin afspraken zijn vastgelegd over de realisatie van het project. Na ondertekening van de overeenkomst volgen de reguliere besluitvormingsprocedures (bestemmingsplan en vergunningen).

Onderwerp: Woonvisie gemeente Tubbergen 2010-2014 "Goed wonen voor alle doelgroepen" Kenmerk: 2010/0108049

In de omgevingsverordening zijn aspecten (o.a. afstemming met buurgemeenten;woningbouwprogrammering; herstructurering bestaande woongebieden e.d.) opgenomen waarop een woonvisie wordt beoordeeld en waarmee het college van GS moet instemmen om een woonvisie als beleids- en ontwikkelingskader te kunnen aanmerken. GS stemmen in met deze woonvisie zodat deze dient als beleids- en ontwikkelingskader.

Onderwerp: Vaststellen Plan in Hoofdlijnen N 733 Enschede-Oldenzaal, deelplan B Kenmerk: 2010/0112431

Gedeputeerde Staten hebben het Plan in Hoofdlijnen en de Reactienota voor de N 733 provinciale weg Enschede - Oldenzaal, wegvak bebouwde komgrens van Enschede tot aan de aansluiting N 733/N 732 (deelplan B) vastgesteld. Door onder meer de aanleg van bermverharding, het scheiden van huidige aanliggende fietsstrook van de hoofdrijbaan, de aanleg van een middengeleider en de aanleg van een in twee richtingen bereden fietspad, willen GS de verkeersveiligheid verbeteren. GS starten daarmee de realisatiefase en informeren zowel PS, de gemeente Enschede alsmede belanghebbenden over het besluit.

Onderwerp: Notitie Reikwijdte en Detailniveau milieueffectrapportage ombouw N 34 provinciale weg gedeelte Witte Paal - grens Drenthe. Kenmerk: 2010/0106316

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de notitie Reikwijdte en Detailniveau als startdocument voor de uit te voeren milieueffectrapportage voor het project ombouw N 34 provinciale weg gedeelte Witte Paal - grens Drenthe, deelplan B vastgesteld en versturen deze naar het Bevoegd Gezag, het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg. De notitie beschrijft de milieuaspecten en beoordelingscriteria voor te onderzoeken maatregelen (varianten) in de uit te voeren milieueffectrapportage.

Onderwerp: Europese programma's, beschikkingen Operationeel Programma 2007-2013 regio Oost-Nederland Kenmerk: 2010/0102692

In samenwerking met Gelderland wordt het Operationeel Programma EFRO 2007-2013 Regio Oost-Nederland (GO-Oost-Nederland) gerealiseerd. In het Operationeel Programma worden innovatieprojecten van het bedrijfsleven ondersteund en projecten van de stedelijke netwerken en steden die gericht zijn op het versterken van het innovatieklimaat. Binnen dit programma wordt aan 1 project een bijdrage beschikbaar gesteld: · Stil Veilig Wegverkeer
In het project Stil Veilig Wegverkeer werken de bandenindustrie en de wegenbouwers samen met als doel stillere en veiligere wegen en banden te ontwikkelen. Het betreft een unieke samenwerking tussen twee tot nu toe onafhankelijk opererende vakgebieden. Het project heeft onder andere het doel een prototype "stille en veilige band-wegdek combinatie" te ontwikkelen. Door middel van dit project wordt onder andere een bijdrage geleverd aan energiebesparing en de reductie van CO2 en fijnstof. De totale kosten van het project bedragen ¤ 3,9 mln. Voor dit project wordt een bijdrage door de provincie beschikbaar gesteld van maximaal ¤ 600.000,-- vanuit het budget Innovatie & kennisintensieve maakindustrie. De overige financiering bestaat onder andere uit een bijdrage van de deelnemende partijen (¤ 1.947.203,--) en een bijdrage van de beide provincies uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling van ¤ 786.088,--.

Onderwerp: Geluidsisolatie langs spoorwegen, NaNOV-project. Aanvulling tekort voorbereidingsbudget Kenmerk: 2010/0111589

Het project geluidssanering langs spoorwegen kent een tekort voor de voorbereidingskosten van ¤ 1,02 miljoen. Het ministerie van VROM heeft toegezegd ¤ 860.000 bij te dragen in de dekking van dit tekort. Gedeputeerde Staten besluiten Provinciale Staten voor te stellen in het kader van de begroting 2011 de overige ¤ 160.000 beschikbaar te stellen.

Onderwerp: Zoektocht naar nieuwe drinkwaterwinning in Twente. Kenmerk: 2010/0107866

Onder regie van de provincie Overijssel zijn drinkwaterbedrijf Vitens, Waterschap Regge en Dinkel en de betrokken belangenpartijen op zoek naar een oplossing voor het toekomstige tekort van 5 tot 7 miljoen m3 drinkwatercapaciteit in of nabij Twente. Samen met de betrokken partijen is een afwegingsmethodiek opgesteld en is de eerste stap daarvan uitgewerkt. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten akkoord te gaan met de opgestelde afwegingsmethodiek en de uitwerking van de eerste stap. Dit laatste houdt in dat de nieuwe drinkwaterwinning niet wordt geplaatst in fysiek ongeschikte gebieden en in LOG-gebieden.

Onderwerp: Pilot grote investeerders in de Ecologische Hoofdstructuur Kenmerk: 2010/0102459

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moet in 2018 gerealiseerd worden. Om particulieren ook de kans te geven, naast het reguliere subsidiespoor, deel te nemen aan de realisatie van de EHS, is er door Gedeputeerde Staten besloten tot het opstarten van een pilot. In de pilot wordt ervaring opgedaan met hoe grote particuliere investeringen bij kunnen dragen aan de realisatie van de EHS. De pilot is opgestart naar aanleiding van een verzoek van particuliere investeerders in Overijssel, die hebben aangegeven te willen investeren in de EHS.

Onderwerp: Natura 2000: resultaten Fase 1
Kenmerk: 2010/0108035

Conform het geactualiseerde Plan van Aanpak Natura 2000 wordt in drie fasen gekomen tot ontwerp-beheerplannen. De eerste fase van uniforme gebiedsvoorbereiding is nu afgerond. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de resultaten van deze eerste fase - de uitgangspunten voor het afronden van de Natura 2000 beheerplannen - vastgesteld.

Onderwerp: Weidevogelcompensatie bij gebiedontwikkeling IJsseldelta-Zuid. Kenmerk: 2010/0104625

Gedeputeerde Staten hebben uitgangspunten vastgesteld voor de weidevogelcompensatie bij de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. Als gevolg van gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid, waar de provincie initiatiefnemer is, zal zo'n 400 ha weidevogelgebied verdwijnen. In de Omgevingsvisie is vastgelegd dat de provincie speciale aandacht geeft aan de instandhouding en bescherming van weidevogels. Op basis hiervan zal het weidevogelgebied gecompenseerd moeten worden.