Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbeeld iets verbeterd

Het conjunctuurbeeld was eind juni iets beter dan eind mei. De meeste indicatoren in de Conjunctuurklok liggen nog steeds in de fase van "laagconjunctuur". Veertien van de vijftien indicatoren presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De economie groeide licht in het eerste kwartaal van 2010. Het volume van het bruto binnenlands product was 0,6 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2009. De toename volgt op vijf kwartalen met een sterke krimp. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal met een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei.

Het consumentenvertrouwen liep in juni iets verder terug. Het producentenvertrouwen was iets lager dan in mei. De zakelijke dienstverleners verwachtten dat hun omzet in de komende drie maanden zal afnemen.

De industrie produceerde in mei 7 procent meer dan in mei 2009. Het uitvoervolume van goederen was in april bijna 17 procent groter. De consumptie van huishoudens was een fractie hoger dan een jaar eerder.

De kapitaalmarktrente daalde in juni verder, naar 2,9 procent. Daarmee was de rente historisch laag. De inflatie daalde naar 0,8 procent. De afzetprijzen van de industrie waren in mei 10,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De werkloosheid daalde voor de tweede keer op rij. In de periode maart - mei waren er 7 duizend werklozen minder dan in de periode februari - april. Het aantal banen was in het eerste kwartaal 156 duizend lager dan een jaar eerder. Er stonden eind maart 113 duizend vacatures open. Dit zijn er 11 duizend minder dan eind december. De daling van het aantal uitzenduren vlakte verder af.

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.
Zie het origineel