Persbericht Trilations - Slimme meters en Energie Efficiëntie

08/07/2010 10:18

Trilations

Kontich, België - 8 juli 2010 - Trilations, een adviesbureau gespecialiseerd in de sector van de nutsbedrijven, kondigt vandaag aan dat het een contract heeft gewonnen voor een studie opdracht energie efficiëntie naar aanleiding van de installatie van de eerste slimme energiemeters in Vlaanderen.

In Leest en Hombeek, twee deelgemeenten van Mechelen, heeft Eandis op 22 april 2010, de eerste van 4.200 elektronische verbruiksmeters voor elektriciteit en aardgas officieel in dienst genomen. Dit is het eerste proefproject met slimme meters in Vlaanderen.

Het programma slimme meters is een samenwerking tussen Eandis, Infrax en PBE om in heel Vlaanderen slimme meters te introduceren. Slimme meters en slimme netten bieden het distributienetbeheer van de toekomst veel meer mogelijkheden. De meters en netten zijn niet alleen een technische noodzaak om het tweerichtingsverkeer van de energiestromen, als gevolg van de toenemende lokale elektriciteitsproductie op een kostenefficiënte manier te kunnen beheersen. Ze vormen tegelijk een hefboom voor een efficiënt energiebeleid in Vlaanderen.

Om de impact van slimme meters op energie efficiëntie te bepalen, hebben Eandis en Infrax een apart project opgezet. Dit project is toegewezen aan Trilations.

Energie efficiëntie voordelen

Dankzij de slimme meter heeft de consument een beter inzicht in zijn dagelijks energieverbruik. Dit laat de consument toe bewust om te gaan met energie, en zijn gedrag aan te passen. Trilations zal bij een aantal populaties de verbruiksdaling en gedragswijziging meten door marktonderzoek en door het gebruik van de slimme meter over de periode van één jaar te analyseren.

Johan Vermeiren, afgevaardigd bestuurder van Trilations:

"Decentrale productie, de europese 20-20-20-richtlijn (die moet leiden tot minder CO2-uitstoot, grotere energie efficiëntie en meer hernieuwbare energie tegen het jaar 2020) vormen gigantische uitdagingen. Slimme meters en slimme netten zijn hierin de eerste concrete stappen die het distributienet omvormen tot een intelligent net, en zo de nodige informatie verschaffen om het energieverbruik zo efficiënt mogelijk te organiseren", zegt Johan Vermeiren, afgevaardigd bestuurder van Trilations.

"Gezien de strategische uitdagingen binnen de energie sector heeft Trilations een Competence Center opgericht, dat zich specifiek richt op de uitdagingen rond slimme meters en slimme netten, en de gevolgen voor marktactoren en eindgebruikers."

Over Trilations

Trilations (www.trilations.com), dat is opgericht in 2001, is een zelfstandig adviesbureau dat ondermeer actief is in de energiewaardeketen en gespecialiseerd in hoogwaardige dienstverlening. Door het leveren van onze diensten - strategische marketing & sales, organisatie & architectuur, business process management en project management - faciliteren wij groei en optimalisatie bij onze klanten.

Als onafhankelijk bedrijf, adviseert en ondersteunt Trilations zowel overheidsorganisaties als producenten, netbeheerders, leveranciers en eindgebruikers van energie.