Provincie Noord-Holland


- Persbericht -

Heeft de provincie Noord-Holland
jarenlang het werk gedaan van gemeenten?

Haarlem, 7 juli 2010

Die vraag stelt VVD-Statenlid Ruben Vis aan het College van Gedeputeerde Staten. Aanleiding is een uitspraak die Gedeputeerde Baggerman heeft gedaan bij de behandeling van de bezuinigingsoperatie die de provincie pleegt.

Vis: "In de vergadering van de Commissie Sociale Infrastructuur en de Statenvergadering van 28 juni 2010 waarin de Kadernota werden behandeld, zijn de bezuinigingen aan de orde geweest. De Gedeputeerde Baggerman heeft in beide vergaderingen met grote nadruk gezegd dat de provincie jarenlang zaken heeft gefinancierd die op het terrein van de gemeentelijke taken liggen."

Naar aanleiding hiervan heeft Vis de volgende vier vragen aan GS gesteld:
* Kan GS benoemen op welke terreinen (onderwerpen) de provincie zich bezig heeft gehouden met gemeentelijke taken?
* Kan GS aangeven hoeveel door de provincie Noord-Holland aan de verzorging van deze gemeentelijke taken is besteed, in de jaren 2010, 2009, 2008; zowel aan extern bestede gelden als aan daarmee gemoeide ambtelijke en bestuurlijke kosten?
* Hoe en in hoeverre heeft GS in dit verband PS voldaan aan de informatieplicht, n.l. de Staten geïnformeerd dat het hier om gemeentelijke en niet om provinciale taken ging (gaat), en zo nee, waarom niet?
* Wat is de betekenis van de uitspraak van Gedeputeerde Baggerman voor de vraag of de middelen van de provincie doelmatig zijn besteed?

Vis: "Onze fractie heeft reeds bij het begin van deze Statenperiode gevraagd om inzicht wat nu eigenlijk de provinciale taken zijn op het terrein van Sociale Infrastructuur en nadien, in 2009, heeft de VVD-fractie verzocht om het aangaan van een discussie over de taken van de provincie."


---