Provincie Noord-Brabant


|Datum         |
|1 juli 2010   |
|Nummer        |
|151           |

Coördinerende rol Provincie Noord-Brabant

Brabant maakt flinke stap in bescherming van jongeren


Als hulpverleners zich zorgen maken om een kind waar zij bij betrokken zijn, kunnen ze dat in Brabant melden via Zorg voor Jeugd, een ICT-programma dat speciaal daarvoor in het leven is geroepen. Al meer dan 4500 professionals in Brabant zijn hierbij aangesloten. Komt een kind echter buiten de provincie in aanraking met hulpverlening, dan was dit in Brabant veelal niet bekend. Dat is opgelost, nu Zorg voor Jeugd deze week is aangesloten op een soortgelijke database die landelijk werkt: de Verwijsindex Risicojongeren (VIR).

"De provincie heeft een verbindende rol gespeeld bij het realiseren van Zorg voor Jeugd. Doordat we allemaal met een en hetzelfde systeem werken, is de signalering voor iedereen toegankelijk. Dat hebben we ook financieel fors ondersteund", stelt gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema.

Door Zorg voor Jeugd kan iedereen die met risicojongeren te maken heeft zijn zorg ergens kwijt, of je nu werkt in het onderwijs of bij een consultatiebureau, algemeen maatschappelijk werk, gespecialiseerde jeugdzorg, GGZ, de politie,
et cetera.
De melding die wordt gedaan moet voldoen aan meldcriteria die in de Wet op de Jeugdzorg zijn opgenomen. Betrokken hulpverleners of signalerende partijen krijgen automatisch bericht als zij evenals andere hulpverleners bij een kind betrokken zijn.

Hulp
De uitdaging aan de vele hulpverleners die betrokken zijn bij kinderen en gezinnen is het organiseren van samenwerking rondom het kind.
Op provinciale schaal worden vervolgens via Zorg voor Jeugd afspraken gemaakt wie van de betrokken partijen zorgt voor coördinatie van de hulp aan en begeleiding van het kind waar het over gaat.

De landelijke verwijsindex risicojongeren (VIR) kan snel het contact tot stand te brengen tussen professionals die met dezelfde jongere (tot 23 jaar) werkzaam zijn, over de grenzen van Brabant heen. Meer dan de persoonsgegevens van de betrokken hulpverleners wordt, net als bij Zorg voor Jeugd, niet vermeld. Op deze wijze wordt de privacy van kind en gezin beschermd.

Als alle gemeenten zijn aangesloten, ontstaat er een landelijke dekking en maakt
het niet meer uit als een jongere met hulpverleners uit verschillende regio's te maken heeft of binnen Nederland verhuist.

Noot voor redacties