Ingezonden persbericht


Hooghalen, 8 juli 2010

Bijzondere expositie Westerbork in Srebrenica bij 15-jarige herdenking

Op de avond voorafgaand aan de 15e herdenking van de val van de enclave Srebrenica zal de tentoonstelling Alle tranen zijn bitter en zout van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Potocari/Srebrenica worden geopend. De opening zal worden verricht door de Nederlandse ambassadeur in Bosnië, Sweder van Voorst tot Voorst. Gesproken zal ook worden door Dirk Mulder, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Mersed Smajlovic, directeur Potocari Memorial and Cemetery. Vanaf dat moment zal de tentoonstelling Alle tranen zijn bitter en zout ook op het kampterrein van Westerbork te zien zijn.

Of het nu 15 jaar of 65 jaar geleden is, Srebrenica en Westerbork blijven geschonden plekken. Het zijn plaatsen van verdriet en herdenken. Verdriet dat niet aan grenzen van tijd, afstand of cultuur gebonden is want elke traan is bitter en zout. In opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft de vooraanstaande fotograaf Taric Samarah de zoute tranen op de jaarlijkse herdenking op 4 mei in Westerbork vastgelegd. De Nederlandse fotograaf Sake Elzinga heeft dit gedaan tijdens de 11 juli-herdenking in Srebrenica. Het resultaat is een dubbel foto-expositie waarin de beelden op twee 15 meter lange doeken zijn afgedrukt. De foto's van Elzinga zijn in kleur en sterk gefocust op de aanwezigen: hun verdriet is bijna tastbaar vastgelegd. In de zwart-wit beelden van Samarah is daarentegen het verdriet indirect vastgelegd, zoals zichtbaar in een briefje en ligt de nadruk veel meer op het schuldige landschap. Ondanks de verschillen is er in het documentairewerk van beide fotografen een rode draad te zien: herdenken in Srebrenica of Westerbork, na 15 jaar of 65 jaar, blijft nodig om aan het aanwezige verdriet en leed uiting te kunnen geven.

De opening zal worden verricht in aanwezigheid van beide fotografen en van de Nederlandse delegatie die onder leiding van het IKV/Pax Christi en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de herdenking op 11 juli in Srebrenica bijwoont. Deelnemers van deze jaarlijkse delegatie zijn de burgemeesters en raadsleden van de gemeenten Oldambt en Heumen, en vertegenwoordigers van de gemeente Putten en Humanity in Action. Ook zullen vele Dutchbatters aanwezig zijn.

De expositie Alle tranen zijn bitter en zout is het resultaat van de intensieve samenwerking tussen het Potocari Memorial and Cemetery en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een contact dat in 2002 is ontstaan en inmiddels vele projecten en programma's heeft opgeleverd waarin deskundigheidsbevordering een voorname plaats heeft. In dit kader was lange tijd een projectmedewerker van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Bosnië gedetacheerd en is enkele jaren terug een Terugkeerreis voor Dutchbatters georganiseerd. Bij het komende bezoek zullen definitieve afspraken worden gemaakt over een in het najaar te organiseren expertmeeting waarbij tal van deskundigen hun visie zullen geven op de verdere ontwikkeling van deze moderne genocideplek.

Noot voor redacties