Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwsbericht 8 juli 2010 Mooi Nederland Pluim sanering kassen Pijnacker-Nootdorp Minister Tineke Huizinga van VROM heeft 8 juli een Mooi Nederland Pluim uitgedeeld aan Matthijs Beke, de drijvende kracht achter de sanering van verspreid liggende kassen in Pijnacker-Nootdorp.

In deze Zuid-Hollandse gemeente wordt al 18 hectare opgeruimd, en de komende tijd worden met tuinders nieuwe afspraken gemaakt over de resterende kassen in het gebied. Het bijzondere is namelijk dat de gemeente per individuele ondernemer maatwerk levert. Huizinga prees Beke voor zijn durf: "U heeft als procesmanager niet voor de gemakkelijkste weg gekozen, maar steeds oog en oor gehad voor tuinders. Door bij hen aan de keukentafel aan te schuiven, heeft u meer voor elkaar gekregen dan met blauwdrukken van bovenaf."  

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft twee gebieden waar veel verspreid liggend kassen staan: Oude Leede en Katwijkerbuurt. Door het opruimen van de verspreid liggende kassen wordt het open karakter van dit gebied versterkt. Ook biedt dit met name in Oude Leede grote kansen voor recreatie. De gemeente maakt met tuinders persoonlijke afspraken. Dit wordt zeer gewaardeerd. Ook het Rijk is te spreken over de lokale aanpak: zo is Oude Leede een van de voorbeeldprojecten van Mooi Nederland. Hierin   worden landelijk ervaringen uitgewisseld tussen mensen die zich inzetten voor een Mooi Nederland. Bundeling van kassen

De ministeries van VROM en LNV werken samen met provincies en gemeenten om verspreid liggende kassen op te ruimen en te bundelen in gebieden waar ruimte is voor ontwikkeling. De aanpak richt zich met name op kassen in landschappelijk waardevolle gebieden, zoals Nationale Landschappen en Rijksbufferzones.

In totaal is 10 miljoen euro beschikbaar voor tien projecten, waaronder Pijnacker-Nootdorp (¤800.000,-). Met dit geld kunnen tuinders, die door planologische beperkingen niet uit kunnen breiden, hun bedrijf verhuizen naar betere locaties. Verplaatsing en sanering zijn goed voor een sterke en duurzame tuinbouwsector. Daarnaast draagt de aanpak bij aan een mooi Nederland. Verrommeling wordt opgeruimd en de openheid en kwaliteit van het landschap nemen toe. Dit schept kansen voor recreatie en verbetert het vestigingsklimaat.  


 

Colofon


Dit is een bericht van: Ministerie van VROM Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Vragen of opmerkingen? mailto:internet@minvrom.nl