Vrije Universiteit Amsterdam Klik hier om dit bericht in uw webbrowser te openen.

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
8 juni 2010
Europese subsidie voor VU-biofysicus Gijs Wuite
Gijs Wuite ontvangt een ERC Starting Grant voor zijn onderzoek naar het functioneren van moleculaire mechanismen van eiwitten die DNA bewerken. Met de prestigieuze subsidie kan Wuite, hoogleraar fysica van complexe systemen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zestig maanden lang onderzoek doen. Wuite ontving in 2008 ook een Vici-subsidie van NWO voor zijn onderzoek en is lid van de Jonge Akademie van de KNAW.

Wuite bestudeert met natuurkundige instrumenten en methoden mitochondriën: een celonderdeel dat dient als 'energiecentrale' van die cel en eigen DNA bevat (mtDNA). Door deze te bestuderen wordt meer duidelijkheid gecreëerd rondom belangrijke processen die nodig zijn om het DNA te gebruiken en te onderhouden, zoals het kopiëren en het aflezen van het DNA. Het niet goed functioneren van deze processen in mitochondria speelt onder andere een rol bij veroudering.

Het subsidieprogramma, ERC Ideas, is opgezet door de European Research Council (ERC) van de EU. Het programma kent twee subsidievormen: de Starting Grant en de Advanced Grant.Het ERC Ideas Programma is een bijzonder prestigieus programma, omdat de beste Europese wetenschappers met elkaar concurreren.