Evangelische Omroep

Nr.138
Hilversum, vrijdag 2 juli 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 27

7 Seconden Vrijheid, woensdag 13 juli, 20.35 uur, Nederland 3 De documentaire Zeven Seconden Vrijheid geeft de hoop en wanhoop weer van het leven binnen de muren van Angola Prison. Dit is de grootste en ooit de bloedigste gevangenis van Amerika. De gevangenen, die of levenslang hebben of wachten op hun executie, kijken uit naar 'The Angola Prison Rodeo' die jaarlijks twee keer wordt georganiseerd. Zij zijn de enige deelnemers; geen training, geen ervaring... Ze spelen 'Convinct poker', een ronde tafel met daaraan vier pokerspelende gevangenen. De langszittende wint, de andere drie zijn overgeleverd aan een losgelaten wilde stier. Voor het oog van 10.000 bezoekers beklimmen de gevangenen paarden en stieren om als het ware als gladiatoren met elkaar de strijd aan te binden. Dat daarbij botten gebroken worden of erger nemen de gevangenen voor lief, want als je levenslang zit opgesloten en vergeten bent, betekent zeven sconden beroemd zijn een eeuwigheid.

EO-documentairemaker Willem van Schaaijk kreeg bij grote uitzondering toestemming om binnen de muren van Angola Prison te filmen.

Jong, donderdag 8 juli, 19.00 uur, Nederland 3
Ik ga bijna dood
Dit keer in JONG een hele bijzondere aflevering over Debralee. Debralee is net 29 geworden en heeft eierstokkanker in een vergevorderd stadium. Op dit moment heeft ze maar twee dingen aan haar hoofd. Zoveel mogelijk genieten van het leven én haar uitvaart voorbereiden. Thuis op de bank wachten op haar einde is niet Debralees stijl. Samen met presentator Manuel Venderbos verft ze de kamer waar ze opgebaard zal worden en neemt ze Manuel mee naar het crematorium waar haar uitvaart zal plaatsvinden. Maar het liefst maakt Debralee alleen nog maar tijd voor leuke dingen. Het bejaardenhuis zal ze niet halen, dus worden de bingoavondjes flink naar voren geschoven.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 9 juli, 15.00 uur, Nederland 3, Z@pp Genoeg koekjes

Dop en Kurk hebben geen geld meer om koekjes te kopen. Ze hebben hun laatste centjes van Elly aan een straatmuzikant gegeven. "Weet je wat?', zegt Dop, "we gaan gewoon koekjes bakken. Uit het kastje van Elly nemen Dop en Kurk van alles mee. "Meel, melk, suiker, eieren, stroop, pindakaas, dit ook en dat." Hupsakee, in de pan. Maar dan ontploft het deeg! Wat nu?

Checkpoint, zaterdag 10 juli, 9.50 uur, Nederland 3 Vandaag gaan we een feestje bouwen in de windtunnel, zullen de slingers blijven hangen? En als je op een zomerse dag zin hebt om te waterskien, maar je hebt geen waterskies, wat is dan het beste alternatief? Kun je eigenlijk waterskiën met dienbladen? In de jongens vs. meiden test onderzoeken we wie de beste goochelaar is.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Helpt, donderdag 10 juli, 17.05 uur, Nederland 2 Marieke de Lange was Helpende Hollander van 2009.
Een jonge vrouw die zich met haar stichting, Ubuntu, inzet voor straatjongens. Marieke maakt theater met straatjongens die in een weeshuis wonen. Ze wil dat deze jongens, die geen thuis hebben, zich toch welkom voelen in deze wereld. Jongens zoals Jairo. Zijn vader stierf, zijn moeder trouwde een andere man. Voor Jairo was er geen plek meer in het gezin. En dus ging hij op zijn negende de straat op. Stelend, bedelend, knokkend om te overleven. Een lieve, kwetsbare jongen, die niet geloofde dat de wereld op hem zat te wachten. En nu mocht hij ineens een van de hoofdrollen spelen in Mariekes theaterstuk.

De première was heel bijzonder. Daar stonden ze. Jongens van de straat. Voor een groot publiek. Hun eerste optreden. Jairo stond te stralen. Zijn moeder was helemaal hiernaartoe gekomen om haar zoon te zien. Voor het eerst was ze trots op hem. Er veranderde iets bij deze jongens, terwijl de menigte applaudiseerde. Voor het eerst werden ze niet weggestuurd, geslagen of genegeerd. Voor het eerst voelden ze zich welkom.

Marieke wil nog veel meer straatjongens helpen. In Honduras, maar ook in andere landen. U kunt haar daarbij helpen.

Nederland Zingt, zaterdag 10 juli, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt vanuit de Grote Kerk in Gorinchem met medewerking van Vocalgroup Greatful onder leiding van Monica de Geus, het Christelijk Krimpens Mannenkoor, het Interkerkelijk Gemengd Koor Les Chantres en het Christelijk Gemengd Koor ASAF onder leiding van Hans van Blijderveen. De samenzang wordt geleid door André van Vliet en begeleid door een prachtig strijkkwintet, hobo, trompet, dwarsfluit en op orgel door Martin Zonnenberg.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 10 juli, 19.35 uur, Nederland 2 In de komende uitzending van Blauw Bloed Extra starten we een unieke serie over het Deense koningshuis. Dit jaar is namelijk een bijzonder jaar voor de Deense koningin Margrethe. In april werd de vorstin 70 jaar, wat uitgebreid gevierd werd met een keur aan internationale koninklijke gasten. Maar er is meer, want in het afgelopen jaar heeft de Deense koninklijke familie zich uitgebreid laten volgen door een televisiecamera. En dat levert natuurlijk unieke beelden op. Want behalve tijdens de officiële gelegenheden lieten de Deense royals zich ook filmen tijdens hun privé-momenten.

In het tweede deel van Blauw Bloed Extra, 'Koninkrijk achter de schermen' zien we hoe koningin Margrethe actief deelneemt aan de voorbereidingen van een bezoek aan Groenland. Kroonprins Frederik en zijn echtgenote prinses Mary gaan eveneens mee naar Groenland, om de 'kunst' af te kijken. Ook zien we hoe kroonprins Frederik per fiets zijn twee kleine kinderen ophaalt bij de crèche.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 11 juli, 9.20 uur, Nederland 1 Gastpresentator ds. André Priem is voor de derde keer op de wadden, op de boot de Zeehond van Hans en Jannie Boven. Nu hoopt hij toch echt zeehonden te zien op de zandbank tussen Terschelling en Ameland. De boot is er al bijna, dus de opvarenden kijken vol spanning in de verte. Intussen heeft André al heel wat verhalen van Hans en Jannie gehoord, en wat hem opvalt is hun enthousiasme. Krijgen ze dan nooit genoeg van deze tocht naar de zeehonden die ze keer op keer maken? Bijna verontwaardigd kijken ze hem aan. Nooit! Elke dag zien ze wel weer iets nieuws, en dit schitterende natuurgebied blijft hen steeds weer verbazen. Ds. Priem houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 11 juli, 14.45 uur, Nederland 3 Tweede prijs

De Bijbel zegt: 'Je zult achter de waarheid komen, en de waarheid zal je bevrijden'

Vandaag begint bij Simone op school de kaartenactie voor een kinderziekenhuis in Zambia. Wie verkoopt er het meest? Tamara zal wel weer winnen. Ze wint altijd alles, de uitslover. Maar deze keer wil Simone de prijs. Wie de meeste kaarten verkoopt, mag zelf naar Zambia. Weet je hoe vet! Maar hoe verkoop je veel kaarten? Simone bedenkt een geheim plannetje. Maar daar mag niemand achter komen..... 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Fearfighters, zondag 11 juli, 19.05 uur, Nederland 3 Spinnenvrees
Tali, Rico en Priscilla zijn extreem bang voor spinnen. Zo bang dat het hun hele leven beheerst. Priscilla (30) is moeder van twee kinderen en valt al flauw bij het zien van een spin. Levensgevaarlijk bij het autorijden natuurlijk! Rico (26) komt uit Indonesië en wil op zoek naar zijn roots. Zijn angst voor spinnen houdt hem echter tegen. Wat nu? Tenslotte zien we tali Tali (20). Zij wil dolgraag op kamers, maar wie haalt dan de spinnen voor haar weg? In de serie Fearfighters gaan drie kandidaten de ultieme strijd aan met hun fobie. Onder deskundige begeleiding van angst-therapeut Yvette en EO-presentator Manuel Venderbos komen de kandidaten oog in oog te staan met hun grootste nachtmerrie of angst. Wie durft de confrontatie aan?

God in de Lage Landen, zondag 11 juli, 21.10 uur, Nederland 2 God in de fabriek
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen.

In deze aflevering kijken we hoe de kerk en de christenen reageren op de gevolgen van de industrialisatie. Er ontstaat een nieuwe vorm van armoede, waar het instituut kerk nauwelijks op reageert. Het zijn individuen die actie ondernemen. De beroemdste is wellicht Vincent van Gogh. Iedereen kent hem als schilder, maar hij wilde het evangelie verkondigen onder de mijnwerkers in België en deelde zijn leven met hen. Hij kreeg zelfs de bijnaam 'Christus van de kolenmijn'. In België trok ook een katholiek priester zich het lot van de nieuwe armen aan. Zijn naam: Adolf Daens. De Katholieke Kerk was niet blij met zijn activisme en zette hem uit zijn priesterambt. Uiteindelijk werd Daens politiek actief.
In de voetsporen van deze opvallende strijders tegen het onrecht zien we het verhaal van Jan Bakker, eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Hij maakt vrijwillig sterk vervuilde huizen schoon om de bewoners een frisse start te geven. Eelco Fortuijn is een actieve man die opkomt voor arbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden onze consumptieproducten produceren. Eelco rammelt aan de christelijke poorten om de kerk bewust te maken van hun opdracht: het helpen van de zwakken. Hoe de nieuwe tijd met de stoommachine, fabrieken en nieuwe arbeidersklasse de kerk en ons geloof beïnvloedde, hoort en ziet u in aflevering 5 van God in de Lage Landen.

Hoedoejijdat.nu, zondag 11 juli, 24.00 uur, Nederland 2 Mijn naam is Lineke en ben 37 jaar. Ik heb een lief gezin, maar weinig vriendinnen. Dat is altijd al zo geweest. Ik ben altijd degene die op mensen moet afstappen. Ik ben zo moe en moedeloos van het proberen. Wij wonen bijvoorbeeld al bijna drie jaar in onze huidige woonplaats en er heeft nog nooit iemand uit onze kerk gevraagd of wij eens komen koffiedrinken. Wat doe ik verkeerd? En wat moet ik wel doen. Kunnen jullie mij hierbij helpen?

Met deze vraag van Lineke begint de uitzending van Hoedoejijdat.nu deze week. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek. Hij heeft tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. Deze deskundigen hebben zich gebogen over de vraag van Lineke en hopen haar met hun tips een stap vooruit te kunnen helpen. Een van de opdrachten die Lineke krijgt, is om mee te doen aan de cursus 'Vrienden maken kun je leren' van het Rode Kruis. Daar leert ze onder andere om door te vragen en meer van zichzelf te laten zien in een gesprek.

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman op straat op zoek naar mensen die ook de neiging hebben om conflicten uit de weg te gaan.

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep