OVAM en Cactusfestival werken aan een ecologisch project

08/07/2010 16:18

OVAM

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en de OVAM ondersteunen dit jaar drie voorbeeldevenementen bij de organisatie van een milieuvriendelijk event: het Cactusfestival in Brugge (9-11 juli), De Gordel (5 september) en de Boekenbeurs in Antwerpen (31 oktober t.e.m. 11 november).

Elk evenement werkt samen met de OVAM aan een ecologische topprestatie door zwerfvuil te bestrijden, afval te vermijden of selectief in te zamelen, milieuvriendelijke producten en materialen te gebruiken en materiaalkringlopen te sluiten. De geselecteerde evenementen zullen ook de eventscan gebruiken, een milieu-audit van de OVAM die op een eenvoudige manier de ecologische voetafdruk van de organisatie en haar bezoekers in kaart brengt.

Cactusfestival zet groene traditie verder

Hear, see, feel the world: een slogan die de filosofie van Cactusfestival volledig omvat. Ook op het vlak van milieubewustzijn zorgt Cactus dat dit geen holle slogan blijft. Cactus levert al jaren inspanningen voor het milieu. Mede dankzij die blijvende inspanningen werd Cactusfestival door de OVAM uitgeroepen tot voorbeeldfestival op het vlak van milieu.

Zo startte Cactus reeds in 1997 met een inruilstand waar drinkbekers - gescheiden volgens grondstof - bijgehouden worden om het recycleren achteraf mogelijk te maken. Eigen afval van organisatie, sponsors en standhouders - zoals papier, glas, pmd en vetten - wordt consequent gescheiden ingezameld en opgehaald. Organisch afval uit de festivalkeuken wordt dit jaar opnieuw gecomposteerd. Met de sponsors worden strikte afspraken gemaakt over het uitdelen van gadgets. Backstage wordt in de bar consequent met glazen i.p.v. bekers gewerkt en bij alle festivalaankopen geldt herbruikbaarheid als absoluut criterium.

Naast deze minder zichtbare, maar belangrijke maatregelen, zullen ook óp het festivalterrein een aantal duidelijke ingrepen te zien zijn. De meest in het oog springende groene ingreep is de bekerinruilstand samen met de 75 medewerkers van de milieucrew, die voor, tijdens en na het festival zorgen voor een schoon terrein.

Op het Bargeplein wordt muziek geserveerd door de zon via een dj-booth op zonnepanelen van Bar Solar (www.bar-solar.be), een mobiele stand met fotovoltaïsche panelen die meteen ook zorgt voor de verlichting van een deel van het offstage gebeuren. Een hybride generator, aangedreven met plantaardige olie, zorgt voor een deel van de verlichting in het Minnewaterpark en de guirlandes met gloeilampen worden vervangen door led-lampen.

Cactus kiest voor gesloten materiaalkringlopen:

biologisch afbreekbare drankbekers worden ... nieuwe biologisch afbreekbare drankbekers!

Standhouders worden contractueel verplicht hun festivalhap te serveren op gegarandeerd milieuvriendelijk en afbreekbaar materiaal en drank wordt grotendeels geschonken in bekers van PLA, een biologisch afbreekbare grondstof die selectief ingezameld wordt en volledige recyclage tot nieuwe biologisch afbreekbare bekers mogelijk maakt. Zo wordt de materiaalkringloop gesloten en wordt afval de grondstof voor nieuwe producten.

Cactusfestival doet uiteraard ook graag een beroep op het groene gevoel van de bezoekers. Het binnenbrengen van drank in eender welke verpakking is niet toegestaan. Bovendien wordt met aandrang gevraagd om afval in de juiste recipiënten (rest of pmd) te deponeren.

Bovendien luisteren Cactusfestival en de OVAM graag naar alle groene tips via de Facebookpagina (http://www.facebook.com/groenevent) of website (http://www.ovam.be/groenevent/) van de OVAM.

Eventscan berekent ecologische voetafdruk

Samen met de andere voorbeeldevenementen past het Cactusfestival ook de OVAM-eventscan toe. In 2009 ontwikkelde de OVAM deze milieu-audit die op een eenvoudige manier de ecologische voetafdruk van de organisatie en haar bezoekers in kaart brengt voor diverse thema's zoals afval, catering, ruimtegebruik, energie, - en hen een duidelijk zicht geeft op hun groeipotentieel.

Organisatoren die de Eventscan gebruiken en volledig invullen, kunnen hun dossier indienen voor de Groenevent Awards, een wedstrijd die de groenste events van Vlaanderen beloont.

Groenevent Awards bekronen ecologische topprestaties

Om de inspanningen van de deelnemende organisatoren te waarderen, reikt de OVAM in oktober de Groenevent Awards 2010 uit voor de organisatoren die de beste prestaties neergezet hebben. Kandidaten kunnen t.e.m. 15 september 2010 hun dossier indienen op www.ovam.be/groenevent. De Awards worden uitgereikt in de categorieën festivals, sportevenementen en indoor-evenementen en zijn telkens goed voor een geldprijs van 2.000 euro en uiteraard eeuwige roem in milieuminnend Vlaanderen!

Een jury met experts uit de milieu- en evenementensector beoordeelt de ingediende dossiers op basis van hun behaalde cijfers maar ook op basis van de geleverde inspanningen en prestaties van de organisatoren en hun bezoekers.

Surf naar www.ovam.be/groenevent of word fan van de Groene vent op Facebook www.facebook.com/groenevent

Om de campagne en de wedstrijd te ondersteunen werd de website www.ovam.be/groenevent in het leven geroepen. Naast de Eventscan, het wedstrijdreglement en alle info over de Groenevent Awards kunnen organisatoren hier ook terecht voor ideeën, tips, milieunieuws voor evenementen en een kalender met alle deelnemende festivals en evenementen.

Meer info:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

www.ovam.be/groenevent

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel