Socialistische Partij

SP Amsterdam

Gun Amsterdam zondag een echt Oranjefeest


08-07-2010 * SP-fractievoorzitter Laurens Ivens heeft burgemeester Van der Laan opgeroepen de Amsterdammers zondag een echt Oranjefeest te gunnen. Ivens: "Voetbal verbroedert en vooral het feesten na een overwinning, dat was dinsdag ook te zien. Dit volksfeest moet dan niet door de gemeente afgeknepen worden door de schermen een half uur na de wedstrijd op zwart te laten gaan en het geluid uit te draaien. Gun ons een feestnacht!" De burgemeester zegde toe de feestsuggestie positief te bekijken.
Laurens Ivens
Bij de start van het WK werden WK-pleinen nog niet toegestaan en waren de regels voor buitenschermen bij cafés erg strikt. Ondertussen zijn grote schermen op pleinen welkom, maar deze feestjes dienen dan wel een half uur na de wedstrijd op te houden. Tot nu toe verloopt het WK voor Nederland erg voorspoedig: de wedstrijden worden gewonnen, het feest is groot door de miljoenen volgers en Amsterdam heeft nog geen noemenswaardige veiligheidsincidenten gekend.

Volgens Ivens zijn er geen belemmeringen om de bijzondere gebeurtenis van zondag tot een groot feest te maken. Ivens: "In eerste instantie is het natuurlijk aan de mannen in Zuid-Afrika hoe groot dit feest wordt, maar Amsterdam kan wel zorgen dat er alle ruimte is voor zo'n feest. Ik hoop dan ook dat de positieve blik van de burgemeester zal leiden tot één avond waarin deze stad de feestvreugde volop toestaat. Met het besluit om de huldiging dinsdag in Amsterdam te laten plaatsvinden, met boottocht bij winst, geeft Amsterdam aan een echte Oranje-voetbalstad te zijn. Laten we zowel zondag als dinsdag een echt volksfeest houden."