Socialistische Partij

SP Amsterdam
Gemeenteraad voor solidariteitsfonds stakers stadsreiniging


08-07-2010 * De Amsterdamse gemeenteraad wil dat er een solidariteitsfonds komt voor het personeel van de stadsreiniging dat begin mei in staking ging. Een ruime meerderheid steunde een voorstel van SP en PvdA hiertoe. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Juist de ambtenaren met de laagste inkomens betalen nu de rekening voor een succesvolle cao-actie. Het is tijd voor andere ambtenaren om solidariteit te tonen aan deze helden. De gemeente juicht het initiatief tot een solidariteitsfonds in ieder geval toe en probeert het ook bij andere gemeenten onder de aandacht te brengen." Laurens Ivens
Met het instellen van een solidariteitsfonds krijgen de stakers van de stadsreiniging de heldenbonus die ze verdienen. Door vrijwillig een paar euro in te leggen, kan de stakingsinhouding op het salaris van de reinigers gecompenseerd worden. De medewerkers van de stadsreiniging in Amsterdam en Utrecht verdienen dat omdat ze met hun staking hebben gezorgd voor een betere cao met 3 procent extra loon voor álle gemeenteambtenaren. Zelf behoren ze tot de laagstbetaalde ambtenaren. Omdat ze gestaakt hebben wordt er ingehouden op hun loon. De vakbond compenseert een deel hiervan, maar niet alles. De inhouding, een paar honderd euro in totaal, is een flinke aanslag op het inkomen voor deze groep.

De SP is blij dat de gemeenteraad nu dit solidariteitsfonds toejuicht. Ivens: "Het is het verschil tussen het belonen en het bestraffen van de stadsreinigers voor hun strijd. Voor de heldenbonus hebben we ongeveer 100.000 euro nodig, een paar euro per ambtenaar. Dat is niet veel gevraagd van ambtenaren die juist een loonsverhoging van 3 procent hebben gekregen." Uiteindelijk hoopt de SP dat dit initiatief navolging krijgt in het hele land.