Syntens

Factories of the Future, Energy-efficient Buildings, Green Cars

De Europese Commissie organiseert op 9 juli 2010 een Informatiedag en Brokerage event. Tijdens deze dag staan drie Publiek Private Samenwerkingsverbanden centraal, namelijk:

Â

* Factories of the Future (budget 160 miljoen euro)
* Energy-efficient Buildings (budget 85,5 miljoen euro)
* Green Cars (budget 88 miljoen euro)

De tweede call van deze PPP's wordt op 30 juli 2010 opengesteld. De sluitingsdatum is 2 december 2010. De PPP's worden binnen KP7 geïmplementeerd. De gebruikelijke KP7 projectvormen zullen worden gehanteerd en kunnen worden ingediend volgens de KP7 regels. Met deze call stelt de Europese Commissie naar verwachting een budget van ruim 333 miljoen euro beschikbaar.

Tijdens het ochtendprogramma zullen de laatste ontwikkelingen worden toegelicht door de Europese commissarissen voor research en informatie, namelijk Màire Geoghegan-Quinn en Neelie Kroes, samen met een drietal industriële vertegenwoordigers. En dit alles onder voorzitterschap van Herbert von Bose (DG Research). In de middag start het Brokerage event. Een uitstekende gelegenheid voor industrie, onderzoeksinstellingen en universiteiten om te netwerken en om inhoudelijk kennis te nemen van de vele projectvoorstellen. Ook kunt u de diverse informatiestands bezoeken. Ook diverse informatiestands van de Europese Commissie kunnen worden bezocht.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 5 juli 2010. Echter de ervaring leert dat de belangstelling groot is, dus tijdige aanmelding is absoluut noodzakelijk om deelname zeker te stellen. Voor meer informatie en rechtstreekse registratie verwijzen wij u naar de website van de Europese Commissie.

Factories of the Future

Het Factories of the Future (FoF) PPP initiatief heeft als doel de bedrijven, die actief zijn in de Europese maakindustrie, zich te laten aanpassen aan de wereldwijde competitieve druk. Het is daarom van belang om de industrie duurzaam en competitief te maken en de werkgelegenheid te behouden. Hiervoor wordt er gezocht naar de ontwikkeling van nieuwe technologieën om het productieproces schoner en slimmer te maken, waarbij de producten een grote toegevoegde waarde hebben. Vier grote prioriteitsgebieden zijn geïdentificeerd:
* Sustainable manufacturing

* ICT-enabled intelligent manufacturing

* High performance manufacturing

* Exploiting new materials through manufacturing

Deze thema''s voor deze tweede call zijn gebaseerd op de multi-annual strategic roadmap. Deze roadmap is mede door EFFRA, waarvan FME lid is, tot stand gebracht en werd begin april 2010 gepubliceerd. Meer informatie bij: Melvin Kasanrokijat,
melvin.kasanrokijat@agentschapnl.nl tel. 088 - 602 5031

Energy Efficient Buildings

Het uiteindelijke doel is zeer efficiënte nieuwbouw (energie neutraal tot energy-positive new buildings) en renovatie van bestaande gebouwen tot zeer efficiënte gebouwen. De PPP omvat technologieën als design en simulation tools, nieuwe materialen, nieuwe componenten, gebouw management systemen en ICT voor energie efficiency en 'smart buildings'. Ook gaat het om de industrialisatie van producten en componenten zoals isolatie.
Meer informatie bij: Kathrin Braun, kathrin.Braun@agentschapnl.nl en Diana Guzijan, diana.guzijan@agentschapnl.nl tel. 088 - 602 5250.

Green Cars

Binnen ECGI staat duurzaam wegvervoer centraal, dus de R&D onderwerpen zijn niet alleen beperkt tot de voertuigen zelf:
* Elektrische en hybride voertuigen:

+ 'High density' batterijen

+ Elektrische motoren

+ Slimme elektriciteitsnetwerken en oplaadsystemen
* Duurzame vrachtwagens

* Duurzame verbrandingsmotoren

* Gebruik van bio methaan

* Logistiek, en de optimalisatie van het transportsysteem
* Waterstof en brandstofcellen

Meer informatie bij: Erik van de Burgwal, e.van.de.burgwal@egl.nl, tel. 088 - 602 5122.