Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Grande Finale Dierbaaroord
Donderdag 8 juli was in Maastricht de Grande finale van Dierbaaroord. Dierbaaroord is de titel van een project dat de Provincie Limburg samen met de Media Groep Limburg heeft opgezet. Doel: het opnieuw schrijven van de historie van Limburg. Nu eens niet door historici of wetenschappers maar door de Limburgers zelf. De winnaars zijn vijf Limburgers die ieder een persoonlijk verhaal hebben geschreven. Daarnaast heeft een vakjury uit de inzendingen de meest karakteristieke landmarks per regio én één landmark voor Limburg geselecteerd waar concrete projecten worden uitgevoerd.

Ruim 500 mensen hebben een Dierbaaroord ingediend. Daarvan zijn 300 verhalen officieel genomineerd. Vervolgens hebben ruim 4.000 mensen gestemd.

Dat heeft geleid tot de volgende vijf winnende verhalen:
1. Midden-Limburg - Roggel, oorlogsmonument Op de Bos (geschreven door Thea Rulkens-Coenen, Roggel) - 452 stemmen.
2. Westelijke Mijnstreek - De Schipperskerk (geschreven door Ton Diris, Roermond) - 446 stemmen.

3. Noord-Limburg - Speeltuin Klein Zwitserland, Tegelen (geschreven door Hub Janssen, Reuver) - 293 stemmen.

4. Maastricht/Heuvelland - De Piepert, Eys (geschreven door Monique Crutzen, Eys) - 209 stemmen.

5. Parkstad - Quabeek, Bingelrade (geschreven door M.J. Meijers, Maastricht) - 59 stemmen.

De winnaars van de verhalenwedstrijd hebben een concertkaartje voor twee personen voor het concert van André Rieu op 9 juli gewonnen.

Daarnaast heeft een vakjury uit de inzendingen de meest karakteristieke landmarks per regio én één landmark voor Limburg geselecteerd. Daarbij is gelet op de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het landmark in het landschap (stedelijk of landelijk) en op de bijdrage aan de identiteit van de regio. Voor elke gekozen landmark zal in samenwerking met lokale organisaties het komend half jaar een projectplan worden uitgewerkt. Voor de uitvoering hiervan heeft het College van Gedeputeerde Staten per regionaal project 10.000,- uitgetrokken en voor het landmark voor Limburg 25.000,-.

De gekozen landmarks zijn:
Landmark van Limburg:
De Maas

Landmarks van de regio:
Sittard, oude binnenstad (Westelijke Mijnstreek) Militaire begraafplaats, Margraten (Maastricht Heuvelland) Kapel Genooi, Venlo (Noord-Limburg)
Schachtsgebouw Oranje-Nassau I, Heerlen (Parkstad Limburg) Veldkapel Pastoorsweg, Koningsbosch (Midden Limburg)

Bij de Grande Finale op 8 juli zijn ter plekke onder de ruim aanwezige stemmers nog eens 5x2 gratis toegangsbewijzen voor het concert van André Rieu op 9 juli verloot. Dat gebeurde in quizvorm.

9-7-2010 08:43