Gemeente Lelystad

Vertrekpiek uit Lelystad ligt tussen 17 en 24 jaar

Donderdag 8 juli 2010
| Mail een vriend(in)

Uit het in 2009 uitgevoerde vertrekmotievenonderzoek blijkt dat verandering in huishoudens-samenstelling (`uit huis gaan/samenwonen') de belangrijkste reden is om Lelystad verlaten. `Werk en opleiding' is het tweede belangrijke vertrekmotief. De vertrekpiek ligt tussen de 17 en 24 jaar: bijna 30 procent van alle vertrekkers heeft deze leeftijd.

Richting aan beleid

In 2009 heeft de gemeente Lelystad onderzoek gedaan naar de vertrekmotieven van huishoudens uit Lelystad. De uitkomsten van het vertrekmotievenonderzoek geven een beeld van de mensen die Lelystad verlaten hebben en waarom zij zijn weggegaan. Daarnaast geven deze uitkomsten richting aan het te ontwikkelen beleid om de stad aantrekkelijker te maken, zodat jaarlijks minder inwoners vertrekken.

Onderzoeksresultaten

De voornaamste redenen voor vertrek zijn 'uit huis gaan of samenwonen' (47 procent) en `werk/studie' (46 procent). De vertrekpiek ligt tussen de 17 en 24 jaar: bijna 30 procent van alle vertrekkers heeft deze leeftijd. Voor hen is de locatie van de vervolgstudie een belangrijke reden om weg te gaan uit Lelystad. Er is inmiddels een belangrijke stap gezet in het behouden van studerende jongeren door de komst in 2011 van een vestiging van de Hogeschool Windesheim Flevoland (HBO opleidingen duaal) en de komst van een zeilacademie, de Roy Heiner Academy (MBO/HBO opleidingen, voltijd).

Woonomgeving

De woonomgeving was voor 39 procent een reden om Lelystad te verlaten. "Een saaie en eentonige buurt," werd regelmatig als toelichting gegeven. Maar ook gevoelens van onveiligheid, type mensen uit de buurt en verval van de buurt werden met enige regelmaat genoemd. Een aantrekkelijke woonomgeving en veiligheid zijn belangrijke speerpunten van het college. Investeringen zijn gedaan en nog steeds wordt geïnvesteerd door middel van het opknappen van de wijken door meer groen aan te brengen, de infrastructuur opnieuw te bezien en te werken aan meer ontmoetingsplaatsen door het oprichten en inrichten van multifunctionele centra of plaza's.

Vraag van de markt

Bij de inrichting van nieuwe wijken wordt vooral rekening gehouden met de vraag van de markt en welke behoeften inwoners hebben als het gaat om type woningen en woonomgeving. Veel ruimte wordt geboden aan Particulier Opdrachtgeverschap en bijzondere woningbouw. Daarnaast wordt veel geïnvesteerd in het Stadshart om de stad gezelliger en aantrekkelijker te maken, zodat zowel jongeren als ouderen zich (nog) meer thuis voelen.

Terugkeer bevorderen

Uit het onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de jongeren die Lelystad verlaat, verwacht later weer terug te verhuizen. De eerder genoemde investeringen om Lelystad aantrekkelijker en gezelliger te maken, kan de terugkeer van vertrekkers bevorderen.