CDA afdeling Gelderland


Gelderland blijft sociaal en economisch sterk

---

Tijdens de laatste Provinciale Statenvergadering voor het reces zijn er keuzes gemaakt over een bezuiniging van EUR 58,3 miljoen als gevolg van een korting vanuit het Rijk. Deze bezuiniging kan op meerdere manieren worden ingevuld. Het college van Gedeputeerde Staten had hiervoor heldere kaders en een concreet voorstel aangereikt. De afgelopen maanden heeft het CDA met veel organisaties gesproken. Met de inspraakreacties van 85 partijen heeft het CDA het voor elkaar gekregen om de bezuinigingen terug te dringen zodat met name de sociale sector bespaard bleef.

De CDA-fractie blijft investeren in sociaal beleid. Hiervoor is een wijziging ingediend die is aangenomen waardoor voor de komende vier jaar nu maximaal 10% wordt bezuinigd op Kulturhusen, Thuisgeven in Gelderland, Telefonische Hulpdienst en Palliatieve zorg. Hierdoor blijft het budget van bijna EUR 1,3 miljoen grotendeels overeind. Dit in tegenstelling tot het voorstel de posten geheel weg te bezuinigen. Ook blijft het CDA investeren in de ondersteuningsinstellingen en in het letterenklimaat en film (cultuurbeleid), ter stimulering van het vele en niet vervangbare vrijwilligerswerk en het jeugdwerk in dorpen en stadwijken.

Investeren in economie, duurzame energie en landschap Het CDA wil dat de provincie actief blijft investeren in de economie. De SER Gelderland behoudt 75% van haar bijdrage van ⬠50.000 en ook het arbeidsmarktbeleid blijft grotendeels overeind (bezuiniging van 25%). Beiden zouden geheel opgeheven worden. De investering in OOST NV wordt met ⬠170.000 opgehoogd. Op het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme wordt slechts ⬠75.000 bespaard, het voorstel was ⬠300.000 en het CDA wil dat de schaapskuddes hun budget geheel blijven behouden. De bijdrage voor Stichting Landschapsbeheer Gelderland wordt met maximaal 10% verlaagd, het Gelders Landschap behoudt ⬠1.2 van de â¬
1.6 miljoen. Wat betreft duurzame energie en energiebesparing gaat het CDA niet akkoord met een besparing van 27%; het CDA wil niet meer dan 10% besparen.

Investeren in mobiliteit
Ook wordt er minder bezuinigd op het openbaar vervoer dankzij het CDA. De regiotaxi en de buurtbussen moeten blijven rijden. Goederenvervoer over spoor en water blijft het CDA actief stimuleren. Het CDA heeft een voorstel ingediend om het fietsbeleid en Stichting Veren Gelderland te behouden.

Over grenzen heen
Tot slot wil de CDA-fractie de samenwerking met Lublin overeind houden. Onder andere de educatieve activiteiten van het voormalige kamp Sobibor worden hiermee ondersteund. Het CDA vindt dat Gelderland over haar grenzen moet blijven kijken.

Draagvlak en financiële dekking
Bovenstaande voorstellen hebben op draagvlak kunnen rekenen, dankzij de inzet van meerdere partijen in Provinciale Staten. Ter dekking van alle voorstellen wordt op communicatie gesneden en ook het eigen budget voor Provinciale Staten wordt verlaagd. De dotatie aan de reserve wegenbouwprojecten wordt met vele miljoenen verlaagd en er wordt een efficiëntiekorting van twee miljoen over het personeelsbudget toegepast.

---

Geschreven door: Provincie Gelderland
Geplaatst op: 8-7-2010