Gemeente Binnenmaas

Waarderingsgeschenk voor Jan Ottens

Jan Ottens (86) uit Mijnsheerenland heeft op donderdag 8 juli uit handen van wethouder E.C. Lafeber het waarderingsgeschenk De Trofee van de gemeente Binnenmaas gekregen. Plaats van handeling was de ouderensociëteit in het woonzorgcomplex aan de Eendrachtslaan in Mijnsheerenland.

De vitale Mijnsheerenlander kreeg de onderscheiding voor zijn inzet als vrijwilliger. Al meer dan 25 jaar is hij de contactpersoon van de ouderensociëteit aan de Eendrachtslaan. Daarvoor was hij jarenlang voorzitter van de ANBO afdeling Mijnsheerenland/Westmaas. Ottens heeft veel voor de ouderen in Binnenmaas gedaan. Hij heeft destijds het initiatief genomen voor het verbeteren van de ouderensociëteiten zowel in Westmaas als in Mijnsheerenland.

Leden van de sociëteit aan de Eendrachtslaan kenschetsen hem als een vriendelijke man, die open staat voor iedereen, maar wel vasthoudend is en recht door zee. Die eigenschappen kwamen goed van pas toen het er op leek dat de ouderen voor de sociëteit moesten gaan betalen. Door zijn vasthoudendheid heeft hij dat weten te voorkomen. Ottens is het voorbeeld van een vrijwilliger die ondanks zijn leeftijd helpt bij het vitaal houden van de kernen van de gemeente Binnenmaas. Jan doet altijd alles, volgens een lid van de soos.

De Trofee

Redenen genoeg voor de gemeente om hem de onderscheiding toe te kennen. De Trofee is een kunstwerk, in opdracht van de gemeente vervaardigd door het kunstenaarsechtpaar Jaap en Hetty Vrijland uit Puttershoek. De Trofee is gemaakt van gekleurd glas met een sokkel van staal. Elke Trofee is handgemaakt en dus uniek, net als de vrijwilliger die hem krijgt. De twee zijden van de Trofee staan voor het hart en het verstand, die samen de basis van alle goeds vormen. De ronding van het werk staat voor bezinning en de opening voor het ontstaan van nieuwe ideeën en kansen. In de kleuren zijn het logo van Binnenmaas (paars en blauw) terug te vinden, maar ook de transparantie (wit), het weidse landschap (groen) en het water van de Binnenmaas (blauw).