Gemeente Stadskanaal

De Drentse gemeenten AA en Hunze en Borger-Odoorn en de Groningse gemeenten Bellingwedde, Vlagtwedde, Veendam, Pekela en Stadskanaal bieden de Stuurgroep Onderzoek Ziekenhuiszorg Oost Groningen aan actief en constructief bij te dragen aan de totstandkoming van een breed gedragen regiovisie op de (ziekenhuis)zorg.

De provincie Groningen, Menzis, het Refaja ziekenhuis, de Ommelander zorggroep en Zorgbelang onderzoeken momenteel via de Stuurgroep de wijze waarop de regio ook in de toekomst toegang houdt tot kwalitatief goede zorg.

Omdat de gemeentebesturen een verantwoordelijkheid hebben voor én een direct belang bieden zij zich aan om actief en constructief bij te dragen aan de totstandkoming van een dergelijke regiovisie. In een brief wordt aandacht gevraagd voor de specifieke kenmerken en daarmee het specifieke belang van ziekenhuis- en gezondheidszorg op het platteland.

Naast de ontwikkeling van de visie vinden de gemeenten het van belang dat helderheid wordt geboden ten aanzien van de continuïteit van de ziekenhuiszorg. Op basis van de resultaten van een TNO onderzoek dient een besluit te worden genomen over de investeringen in de operatiekamers van het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal.

Omdat Menzis verklaard heeft dat dit ziekenhuis ook in de toekomst een volwaardig ziekenhuis zal blijven en dat de acute zorg, operatiekamers en geboortezorg hiervan blijvend onderdeel uitmaken, zien de zeven gemeenten dit besluit met vertrouwen tegemoet.

* 9 juli 2010