Gemeente Best

ProRail en gemeente leggen afspraken veiligheidsniveau spoortunnel vast

09-07-2010

Overeenkomst ondertekend
De spoortunnel in Best wordt blijvend beveiligd met het meetsysteem Quo-Vadis dat ontsporingen in de tunnel kan voorkomen. Dat staat in een overeenkomst die ProRail en de gemeente Best vanmiddag hebben ondertekend. Daarin staan meerdere afspraken die de veiligheid in de spoortunnel waarborgen.

Ten tijde van de voorbereidingen en de realisatie van de spoortunnel in Best, zijn door de gemeente eisen gesteld met betrekking tot de veiligheid. Eén daarvan was een beveiligingssysteem. In september 2006 is het systeem Quo-Vadis in gebruik genomen. Dit systeem is nu ook in de overeenkomst opgenomen.

Quo-Vadis
Quo-Vadis is een systeem dat de kans op ontsporingen verkleind. Het systeem meet de druk op de assen van de trein en het meet ook of de wielen onregelmatig over de baan lopen. Dat laatste kan een gevolg zijn van een defect aan het wielstel, wiel of de lager. Door tijdig een signaal af te geven kan een ontsporing worden voorkomen. Het systeem levert zodoende een belangrijke bijdrage aan de (brand)veiligheidsvoorzieningen in de tunnel.

Overeenkomst
De veiligheidseisen die de gemeente al in de ontwikkelfase stelde, zijn door spoorbeheerder ProRail verder uitgewerkt. Het gaat onder meer om de exacte meetpunten voor het Quo-Vadis systeem en om procedures. Ook zijn er afspraken gemaakt over de mogelijkheid tot het houden van rampenoefeningen. Met het onderteken van de overeenkomst bevestigen beide partijen het belang van het op peil houden van het afgesproken veiligheidsniveau in de spoortunnel.