Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: Wmo korting blijft voorbarig en onevenredig

09.07.2010

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijft het onaanvaardbaar vinden dat het kabinet een ongefundeerde en structurele korting van 200 miljoen euro op de Wmo wil doorvoeren. Op 8 juli heeft de VNG hierover met minister Klink en staatssecretaris Bijleveld gesproken.

Het rijk blijft vooralsnog vasthouden aan de in de junicirculaire aangekondigde bezuiniging op de Wmo. Afgesproken is dat er in september door de partijen verder wordt gesproken over een nieuwe financieringssystematiek waarbij de middelen voor de Wmo onderdeel worden van het Gemeentefonds. Dit betekent voorlopig dat de bedragen voor de begroting 2011, zoals deze genoemd staan in de junicirculaire, nog steeds geldig zijn.

De VNG vindt deze bezuinigingen voorbarig, niet onderbouwd en onevenredig hoog. Het is een extra greep uit kas en zij zullen leiden tot een aanzienlijke verschraling van de huishoudelijke hulp en maatschappelijke ondersteuning.

Op het overleg in september moet het rijk een nadere uitwerking van de door het rijk gewenste financieringssytematiek laten zien. Cruciaal punt voor de VNG daarbij is de indexering. De komende periode moet gebruikt worden om het indexeringsvraagstuk nader uit te werken. Op dat moment zal overigens ook beschikt kunnen worden over de definitieve cijfers van het SCP over de feitelijke uitgaven van de gemeenten voor de Wmo.

Het kabinet is van mening dat gemeenten de Wmo met 200 miljoen euro minder kunnen uitvoeren. Het gaat ervan uit dat de persoonsgebonden budgetten voor huishoudelijke hulp voor de Wmo te hoog zijn ingeschat. Ook kunnen gemeenten volgens het kabinet voordeel behalen als zij (delen van de) de huishoudelijke hulp vervangen door collectieve voorzieningen zoals de boodschappenservice, burenhulp of klusjesdiensten. De VNG daarentegen acht het zo goed als uitgesloten dat de persoonsgebonden budgetten voor de Wmo te laag zijn ingeschat terwijl ze voor de AWBZ de pan uitrijzen. Daarnaast vindt ze het zeer voorbarig en dus speculatief om te veronderstellen dat gemeenten nu al voordelen kunnen behalen uit de collectieve voorzieningen. Gemeenten zijn wel bezig om die op te zetten, maar het is niet zo dat mensen nu al minder huishoudelijke hulp kunnen krijgen omdat er bijvoorbeeld een boodschappendienst is.

Gemeenten geven steeds meer uit aan de Wmo. De tarieven voor huishoudelijke hulp zijn fors gestegen na de aanbestedingsronde van vorig jaar. Deze zullen in de toekomst alleen nog maar meer stijgen omdat het wetsvoorstel van Kant inhoudt dat er basistarieven voor huishoudelijke hulp moeten komen. Ook op andere onderdelen in de Wmo nemen de kosten toe. De oorzaken hiervoor zijn divers. De Wmo wordt steeds vaker gebruikt als loket waar mensen naar toe gaan die elders hun hoofd stoten. Daarnaast heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald dat gemeenten burgers ruimer moeten compenseren en onder andere met de vergoeding van medische ritten rekening moeten houden.

Deze week heeft de VNG de informateur laten weten dat gemeenten meer taken willen gaan uitvoeren. Maar als deze eenzijdige actie werkelijk doorgaat legt dat een zware hypotheek op de komende discussies over verdere bezuinigingen in de AWBZ en de versterking van het gemeentelijke domein.