Gemeente Eemsmond


DEAL-gemeenten gaan handhaven op huisvesting buitenlandse werknemers vrijdag 9 juli 2010

Deze maand voeren de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum (DEAL) een gezamenlijke handhavingsactie uit met betrekking tot de huisvesting van buitenlandse werknemers.

Signaalfunctie
De DEAL-gemeenten willen met deze actie een signaal afgeven aan de huiseigenaren die kamers verhuren aan werknemers uit de Eemshaven. De gemeenten gaan handhaven op basis van het bestemmingsplan. Hierbij is het verschil tussen logies (meer dan vier personen) en verhuur (minder dan vier personen) essentieel in verband met de brandveiligheid. Het belang van de werknemers staat voorop. De handhavingsactie betreft panden in de DEAL-gemeenten waarvan bekend is of het sterke vermoeden bestaat dat er sprake is van logies of verhuur.

Afspraak
Met de huiseigenaren worden afspraken gemaakt voor een bezoek. Medewerkers van brandweer en gemeente gaan deze bezoeken afleggen. Samen met de eigenaar gaan ze het pand inspecteren op brandveiligheid en controleren of het gebruik conform bestemmingsplan is. In principe wijken deze controles niet af van de reguliere controles. Bijzonder is dat dit een gezamenlijke actie is van de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum.

Energy Village
De DEAL-gemeenten hebben in het kader van Energy Village een tweetal locaties aangewezen voor huisvesting van buitenlandse werknemers in de Eemshaven, te weten Wagenborgen en Uithuizen. Logies (meer dan vier personen) is alleen toegestaan als een tijdelijke ontheffing verleend is door de gemeente.