Gemeente Giessenlanden


Botulisme in De Giessen bij Giessenburg

In het riviertje De Giessen (bij Giessenburg) is een aantal dode eenden aangetroffen. De inspectiedienst CIDC in Lelystad heeft één dier onderzocht en geconstateerd dat er sprake is van Botulisme type C. Deze variant is niet besmettelijk voor mensen, maar alleen voor eenden en vissen. Wij adviseren u echter het contact met het water op deze locatie te vermijden. Ook adviseren wij u om huisdieren hier van het water weg te houden.

De Giessen is geen aangewezen zwemwater. Wij wijzen u er dan ook op dat het zwemmen in de Giessen geheel voor eigen risico is.

Â

Wat is botulisme?
Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Aan botulisme gestorven dieren worden meestal aangetroffen met gestrekte poten en slappe enigszins gedraaide kop en nek. Kadavers van eenden en vissen zijn een bron van besmetting. Daarom moeten ze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Doe dat niet zelf, raak de kadavers niet aan.

Â

Wanneer u dode dieren in het water aantreft, kunt u dit melden bij de gemeente Giessenlanden, via telefoonnummer: 0183 - 58 38 38 of bij Waterschap Rivierenland 0344 â 64 90 90. Medewerkers van de gemeente zorgen dan voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels om verdere besmetting tegen te gaan.