Gemeente Nijkerk


Beregeningsverbod rond Brede Beek in Nijkerk en omgeving

Waterschap Vallei & Eem heeft besloten dat vanaf vrijdag 9 juli geen water uit het stroomgebied van de Brede Beek mag worden gebruikt om akkers en weilanden te beregenen. Het waterpeil in deze beken is laag. Dit komt door de droogte en warmte van de afgelopen dagen. Omdat het waterschap in deze beken geen water kan inlaten, is het onttrekken van oppervlaktewater de komende vier weken niet toegestaan. Ook is er een verbod ingesteld voor Het Binnenveld, het gebied tussen Veenendaal, Wageningen, Bennekom en Rhenen. Het verbod geldt niet voor het onttrekken van water uit de Arkervaart.

Pluim voor agrariërs
Waterschap Vallei & Eem heeft op 30 juni al een beregeningsverbod afgekondigd voor het stroomgebied van de Barneveldse Beek met de zijlopen zoals de Hoevelakense Beek en de Esvelderbeek, en voor de stroomgebieden van de Lunterse Beek, de Moorsterbeek, de Modderbeek, Nattegatsloot en Vlastuinerbeek.

De agrariërs in dit gebied houden zich allemaal aan het verbod en het waterschap is daar bijzonder content mee. Deze medewerking verdient een pluim, want we beseffen goed dat het niet beregenen van akkers en weilanden, schade kan opleveren voor de agrariërs. Zij zien echter goed het belang in van het voorkomen van een verdere daling van het waterpeil,aldus dijkgraaf Annemarie Moons.

Voorkomen van verdere daling waterpeil
Het verbod is ingesteld om een verdere daling van het waterpeil te voorkomen en voldoende voorraad te behouden voor de warme en droge periode die wordt verwacht. Het verbod geldt voor een periode van vier weken vanaf 9 juli of zoveel korter of langer als nodig is. Het dagelijks bestuur besluit wanneer het onttrekken van water weer verantwoord is. Het waterschap zal de controle op de naleving uitvoeren.