MKB-Nederland




02 juli 2010
MKB-Nederland wil actie Van der Hoeven bij slecht betalende gemeenten

MKB-Nederland en haar achterban voelen zich in de steek gelaten door de rijksoverheid omdat zij niet of nauwelijks iets doet aan het slechte betaalgedrag van gemeenten. Dat schrijft de organisatie in een brief aan demissionair minister Maria van der Hoeven.

Al lange tijd regent het bij MKB-Nederland klachten over het trage betaalgedrag van gemeenten. Omdat toenmalig minister Ter Horst steeds heeft aangegeven hieraan niets te kunnen doen omdat "gemeenten autonoom zijn" heeft de organisatie eerder dit jaar 430 gemeenten in Nederland schriftelijk verzocht te rapporteren hoe het is gesteld met de betaalmoraal. Ruim vier maanden na dato hebben 170 gemeenten op de oproep gereageerd; hun gegevens zijn openbaar gemaakt op de website www.snellerbetalen.nl. Van 260 gemeenten is nooit een reactie binnengekomen.

MKB-Nederland vindt het daarom onterecht en onbestaanbaar dat minister Van der Hoeven vorige week - in antwoord op Kamervragen van Sharon Gesthuizen (SP) - op grond van deze actie heeft geconcludeerd dat er geen extra aandacht vanuit de rijksoverheid nodig is voor deze problematiek.
De ondernemersactie sneller betalen is echter geenszins een representatieve steekproef, zo betoogt voorzitter Loek Hermans in de brief aan de minister. De kans is immers groot dat de meeste wanbetalers in de grote groep gemeenten zitten die niet heeft gereageerd. De conclusie van de minister dat het aantal gemeenten dat te laat betaalt is gedaald naar 1 op de 6, kan zij dus onmogelijk staven. Het feit op zichzelf dat 260 gemeenten niet hebben gereageerd, geeft aan dat er ofwel onvoldoende druk op zit bij de gemeenten ofwel dat zij zich schuldig maken aan (te) late betalingen.

MKB-Nederland deelt wel de mening van Van der Hoeven dat de actie sneller betalen nuttig is geweest. Veel gemeenten hebben laten weten dat zij naar aanleiding van de brief hebben besloten om rekeningen aan het bedrijfsleven en het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder sneller te voldoen. En dat was precies de opzet van de actie.

Onduidelijk is echter hoe het is gesteld met het betaalgedrag van gemeenten die niet op de oproep hebben gereageerd. MKB-Nederland verzoekt minister Van der Hoeven daarom met klem deze problematiek bij die lokale overheden onder de aandacht te brengen, opdat hun betaalgegevens alsnog boven tafel komen en zij - indien nodig - hun leven kunnen beteren.

download de brief

Zie het origineel