Gemeente Binnenmaas

Collegeprogramma 2010-2014

In de vergadering van de gemeenteraad op 1 juli jl. is het collegeprogramma 2010-2014 besproken. Dit is het programma van het nieuwe college, dat na de verkiezingen in maart is aangetreden. Gemeentebelangen Binnenmaas, CDA en VVD hebben samen een coalitie gevormd en ieder een wethouder geleverd. Het coalitieakkoord is nu verder uitgewerkt in een collegeprogramma. In dit programma met de titel Verder bouwen aan Binnenmaas stelt het college de prioriteiten en beleidsvoornemens vast voor de komende raadsperiode. Welke doelstellingen vindt het college het belangrijkst, waar liggen de speerpunten en welke planning wordt er aan gehangen?

Bezuinigingen

Het is niet echt de makkelijkste tijd om met leuke plannen en ideeën te komen. In de komende jaren zal immers fors bezuinigd moeten worden. Het Rijk gaat fiks snijden in de uitgaven en als gevolg daarvan zal ook de algemene uitkering uit het Gemeentefonds in 2012 flink dalen. Dat betekent dat gemeenten minder geld van het Rijk krijgen om hun (groeiende) taken uit te voeren. Om de begroting toch sluitend te krijgen zullen zij dan ook minder moeten uitgeven.

Voor Binnenmaas is de verwachting dat er in 2012 bijna 2 miljoen bezuinigd zal moeten worden, oplopend tot zon 3,8 miljoen euro in 2015. Het college wil in het komende half jaar in een open debat met de raad en mogelijk ook met andere partijen gaan verkennen waar op bezuinigd kan worden en wat daarvan de gevolgen zullen zijn. Het vraagt immers nogal wat om met veel minder geld toch zoveel mogelijk te realiseren van de plannen en verplichtingen die Binnenmaas heeft. Een nauwe betrokkenheid van partners en inwoners en een heroriëntatie op de rol van de overheid is daarbij onontbeerlijk.

Vitale wensen

Daarnaast heeft het college natuurlijk ook zo zijn wensen. Veel van die wensen wijken niet sterk af van die in de voorgaande jaren. Vorig jaar is bijvoorbeeld met breed draagvlak in de raad de visie voor vitaliteit in de kernen vastgesteld. De uitgangspunten uit die visie, die met veel betrokkenheid van de inwoners en maatschappelijke organisaties is opgesteld, zijn nog steeds leidraad. Dat is terug te vinden in de manier waarop wordt gewerkt bij het onderzoek naar de verzelfstandiging van accommodaties, de plannen voor bijvoorbeeld Dorpshart Mijnsheerenland en de Brede school in Westmaas en verschillende andere plannen. Ook zal in het komende jaar worden begonnen met het opstarten van een dorpsplatform. In eerste instantie begint in de kern Heinenoord een proef. Daarna wordt aan de hand van opgedane ervaringen gekeken of het uitgebreid kan worden.
Om de relatie tussen college en inwoners verder nog wat te verstevigen, gaan burgemeester en wethouders ook kernbezoeken afleggen en wordt het spreekuur in ere hersteld.

Plannen genoeg

Meedoen is het belangrijkste uitgangspunt in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Eén van de punten die hoge prioriteit krijgen in het collegeprogramma is de ondersteuning van het vrijwilligerswerk en de organisaties die zich daar mee bezig houden. In het komende jaar staan ook het op- en vaststellen van een jeugdnota en een ouderennota op het programma. Bovendien zijn er plannen om een sportraad in te stellen, om zo samen het sportbeleid beter vorm te geven.

Ook staan er voor de komende jaren nog behoorlijk wat bouwplannen op stapel in de verschillende kernen. Sommige zijn al deels in uitvoering, zoals in de Wijk van je Leven in Puttershoek en Oosteinde in Heinenoord. Voor andere is eerst nog meer onderzoek nodig. Een speerpunt van dit college is duurzaamheid. Een ambitie is bijvoorbeeld om al in 2011 voor 100% duurzaam in te kopen om zo het goede voorbeeld te geven.

Ook op andere beleidsterreinen staan natuurlijk wensen en doelstellingen genoemd. Wie het hele collegeprogramma 2010-2014 wil nalezen, kan het vinden via deze link.

Kadernota 2011

Het is gebruikelijk dat ieder jaar in de aanloop naar de begroting een Kadernota wordt opgesteld. In die nota spreekt de raad zich zowel beleidsmatig als financieel uit over de koers voor het volgende begrotingsjaar en verder. Omdat het maken van het Collegeprogramma en de Kadernota nu samenvielen in tijd, is er voor gekozen de Kadernota te integreren in het Collegeprogramma. De gemeenteraad heeft op 1 juli inhoudelijk gediscussieerd over de Kadernota. De Kadernota zal in de vergadering van september ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.