Gemeente Heerenveen

Centrumplannen op koers

Het college van B&W van Heerenveen heeft ingestemd met de belangrijkste uitgangspunten voor het Definitief Ontwerp van de Structuurvisie Heerenveen Centrum-Breed. De ambitie uit het Voorlopig Ontwerp om een duidelijke kwaliteitsimpuls te geven aan het centrum van Heerenveen blijft ongewijzigd. Dit moet leiden tot een sfeervol centrum dat aantrekkelijk is voor bezoekers en bewoners en tot een verdere versterking van de regionale functie van Heerenveen.

Bestaande kwaliteiten versterken

De Structuurvisie voor Centrum-Breed is een plan voor de komende tien tot vijftien jaar. In het Definitief Ontwerp echter moet ook rekening worden gehouden met de huidige economische crisis. Mede door de beperkte middelen die de gemeente de komende periode beschikbaar kan stellen, is het van nog groter belang om de bestaande kwaliteiten in het centrum te versterken. Daarnaast moet in sommige gevallen de uitvoering over een langere periode uitgesmeerd worden.

Centrum-West krijgt prioriteit

In het nieuwe collegeprogramma 2010-2014 is opgenomen dat de herontwikkeling van het gebied Centrum-West (Molenplein/Gedempte Molenwijk) prioriteit krijgt. Marktpartijen hebben aangegeven fors te willen investeren in het gebied Molenplein en de directe omgeving. De gemeente levert daar zelf ook een bijdrage aan. Verwacht wordt dat binnenkort een realisatieovereenkomst getekend kan worden waarin de uitgangspunten voor deze herontwikkeling staan. Op het Molenplein gaat het om een nieuwe supermarkt, eventueel samen met een discounter, met twee verdiepingen erboven om te parkeren. In het huidige supermarktpand kunnen andere winkels komen. Ook de woonfunctie in dit gebied wordt versterkt. Aan de noordkant van de Gedempte Molenwijk (richting het water) heeft de gemeente in maart van dit jaar een strategische aankoop gedaan. De gemeente wil het gebied een verbeterde uitstraling geven waar werken en wonen in balans zijn (werken op de begane grond en appartementen erboven).

Plein en winkels

In het Voorlopig Ontwerp van de Structuurvisie was een nieuw stadsplein tussen het ABC-complex (Albert Heijn, Blokker en C&A) en het BK-plein opgenomen. Dit blijkt financieel niet haalbaar te zijn. Er wordt dan ook definitief afgezien van de sloop van de appartementen boven de Vögele modewinkel. De bebouwing van het BK-plein - zoals voorzien in de voorlopige plannen - was onder andere bedoeld om plek te bieden aan de Albert Heijn uit het ABC-complex. Hierdoor zouden zowel de winkels als de ruimte beter kunnen functioneren. Nu het nieuwe stadsplein vervalt, komt de bebouwing van het BK-plein in een ander licht te staan. Het college van B&W heeft besloten om bebouwing van het BK-plein als optie in de plannen op te nemen. Op deze manier kan op termijn een definitieve afweging gemaakt worden zodra concrete initiatieven daar aanleiding toe geven. Het uitgangspunt dat supermarkt-ontwikkeling direct gekoppeld moet worden aan de `winkelacht' in het centrum, blijft overeind.

Vlinderbuurt

Op de plek van de huidige Vlinderbuurt komt nog steeds een park dat de verbinding vormt tussen het centrum en Sportstad. De prioriteit ligt in eerste instantie bij de ontwikkelingen in het centrum en bij de noordplot van het Sportstadgebied. Daarna volgt pas de aanpak van het Vlinderpark.

Hoe nu verder

Het Definitief Ontwerp van de Structuurvisie wordt in het najaar ter instemming voorgelegd aan het college van B&W. Daarna ligt het ter inzage en kunnen zienswijzen worden ingediend. Burgemeester en wethouders verwachten de Structuurvisie aan het einde van het jaar aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen vragen ter vaststelling.